latinica  ћирилица
27/05/2016 |  14:29 ⇒ 14:30 | Autor: B92

Poništeno rešenje o oduzimanju pasoša Miškoviću

Apelacioni sud je poništio rješenje Specijalnog suda kojim je Miroslavu Miškoviću produžena zabrana napuštanja boravišta, uz privremeno oduzimanje putne isprave.
Miroslav Mišković - Foto: TANЈUG
Miroslav MiškovićFoto: TANЈUG

Istim rešenjem, Apelacioni sud je ovaj slučaj vratio Specijalnom sudu na ponovno odlučivanje.

Zaključujući da je žalba Miškovićevog branioca osnovana, Apelacioni sud u rješenju od 20. maja zaključuje da prvostepeno rješenje sadrži “bitnu povredu odredaba krivičnog postupka“, jer su “razlozi za produženje primjeijne mjere zabrane napuštanja boravišta uz privremeno oduzimanje putne isprave nejasni i protivurečni“.

Apelacioni sud ocjenjuje da prvostepeni sud “nije dao dovoljno jasne i neprotivurečne razloge“ za odluku da za još tri mjeseca produži mjere kojima ograničava kretanje Miroslavu Miškoviću. Takođe, nisu dati jasni razlozi zašto se sud odlučio da “kumulativno primjeni“ čak tri procesne mjere, od kojih je jedna – jemstvo od 12 miliona evra – strožija mjera za obezbjeđenje njegovog prisustva.

U rješenju Apelacionog suda, podseća se da je Miškoviću pritvor produžen i zbog optužbe da je sa grupom okrivljenih oštetio preduzeća za puteve. Međutim, u međuvremenu su saokrivljeni oslobođeni te optužbe.