latinica  ћирилица
27/05/2016 |  14:31 | Autor: SRNA

Semafor vrijedan 30.000 maraka postavljen ispred najveće škole u Bijeljini

Ispred najveće osnovne škole u Bijeljini "Knez Ivo od Semberije", koja ima 1.650 učenika, postavljen je moderan semafor za čiju je ugradnju iz gradskog budžeta izdvojeno 30.000 maraka.
Bijeljina: Semafor - Foto: SRNA
Bijeljina: SemaforFoto: SRNA

Načelnik gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Tomica Stojanović rekao je Srni da je riječ o semaforu kakvih do sada nije bilo u Bijeljini, na kojem pješak pritiskom dugmeta poziva zeleno svjetlo za prelazak pješačkog prelaza.

Stojanović ističe da je onemogućena zloupotreba, jer će signal biti podešen tako da se nakon pritiskanja tastera i prelaska pješaka daje 60 sekundi za prolaz vozilima.

On kaže da se može desiti da cijelu noć ili više časova u toku dana prvenstvo prolaza i zeleno svjetlo imaju vozači, sve do poziva pješaka.

"Cilj je da učenici i svi pješaci budu bezbjedni na prelazu, a da se ne usporavaju kolone vozila u ulici sa velikim intenzitetom saobraćaja", ističe Stojanović.

Ulica u kojoj se nalazi Osnovna škola "Knez Ivo od Semberije" bila je dio magistralnog puta Bijeljina – Brčko, a u posljednje tri godine ova kategorija je skinuta i to je sada gradska ulica.

Stojanović je najavio da će moderni semafor ispred škole u Bijeljini biti pušten u rad naredne sedmice, a stručnjaci će do tada djeci i nastavnicima objasniti kako se koristi taster za pozivanje zelenog svjetla za prelazak pješaka.

Direktor škole Radenko Savić kaže da je veoma zadovoljan zbog postavljanja semafora, jer se nastava odvija u dvije smjene i dvije međusmjene, što stvara ogromnu frekvenciju djece na pješačkom prelazu.