latinica  ћирилица
27/05/2016 |  14:40 ⇒ 14:41 | Autor: B92

Gorući problem - šta će svijet s viškom čelika?

Pitanje viška čelika na tržištu se mora pod hitno riješiti, poručili su lideri G7, kritikujući istovremeno vlade koje doprinose prezasićenosti tržišta čelikom.

"Smatramo da globalni višak kapaciteta u industrijskim sektorima, naročito u sektoru čelika, predstavlja gorući strukturni izazov sa globalnim implikacijama", navodi se u deklaraciji objavljenoj po završetku zasedanja G7 u Јapanu, prenosi agencija Frans pres.

Ovo pitanje, kako se dodaje, mora da bude pod hitno rješeno ukidanjem politika koje narušavaju tržišne uslove i kroz unapređenje funkcionisanja tržišta.

"Posebno smo zabrinuti povodom pitanja dodjele subvencija i drugih vidova podrške vlada i državnih institucija koje narušavaju uslove na tržištu i doprinose globalnom višku kapaciteta", navodi se u dokumentu.

Evropska unija je početkom ovog mjeseca saopštila da bi odluka o dodijeli statusa tržišne ekonomije Kini u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji bila neprihvatljiva zbog potencijalnog gubitka radnih mjesta u evropskom sektoru čelika, podsjeća francuska agencija.