latinica  ћирилица
27/05/2016 |  15:31 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Bratunac: Božići ostaju u svojoj kući, poništeno rješenje o deložaciji

Vijeće Okružnog suda u Bijeljini uvažilo je žalbu Markice Božića iz Bratunca i donijelo rješenje kojim se van snage stavlja presuda o oduzimanju kuće i deložaciji njegove porodice koju je donio Osnovni sud Srebrenica i rješenje Okružnog suda Bijeljina od 23. novembra 2015. godine kojim je ta presuda bila potvrđena.
Bratunac: Božići ostaju u svojoj kući, poništeno rješenje o deložaciji - Foto: SRNA
Bratunac: Božići ostaju u svojoj kući, poništeno rješenje o deložacijiFoto: SRNA

Predmet, koji se odnosi na kuću i okućnicu u Bratuncu koje je Božić kupio 2004. godine od Omera Mujčića, vraća se na ponovni postupak i dodjeljuje drugom sudiji, uz obrazloženje da su utvrđene nepravilnosti tokom vođenja sudskog postupka koji je okončan u korist Rušvete Nuhanović i njene djece.

Markica i njegova supruga Dušanka očekuju da će Osnovni sud u Srebrenici uvažiti u ponovljenom postupku dokumentaciju kojom se potvrđuje da su oni, a ne Nuhanovići zakonski vlasnici imovine koju u kupili od Mujčića.

"Učinjena je velika nepravda prema nama jer Osnovni sud u Srebrenici nije uvažavao dokumentaciju kojom se potvrđuje da smo prilikom kupovine kuće ispoštovali svu zakonsku proceduru. Pravda jeste spora, ali je dostižna", uvjeren je Božić.

On ističe da su mu proteklih 12 godina bile teže od nevolja u ratu, što mu je izazvalo zdravstvene probleme. Već dvije godine teško se kreće od posljedica moždanog udara, pa je borbu za pravdu vodila njegova supruga Dušanka.

Ona kaže da su im u borbi za pravdu pomogli predstavnici nevladinih organizacija, medija, kao i brojni Bratunčani koji su svojim tijelima spriječili sudske izvršioce da 1. februara ove godine izbace Božiće na ulicu, a i 3. marta narod se okupio da to spriječi, ali izvršioci nisu došli da obave najavljenu deložaciju.

"Nismo imali novac da plaćamo advokatske usluge i u tome su nam pomagali ljudi dobre volje. Mnogo nam je značila i medijska podrška u borbi za pravdu, a posebno početkom februara i marta kada je bila zakazana deložacija", rekla je Dušanka.

Markici Božiću je, u skladu sa kupoprodajnim ugovorom ovjerenim u Osnovnom sudu u Srebrenici, uknjižena kuća u Područnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Bratuncu.

Kasnijom uknjižbom prava vlasništva na kupljenoj kući i okućnici u korist Rušvete Nuhanović i njene djece, a na osnovu pravosnažne presude srebreničkog suda, Božić je ostao bez nekretnine i novca, a nije pokrenuta procedura da neko odgovara za prevaru Božića koji je pošteno platio kupljenu imovinu.

Nuhanovićeva je tužila Osnovnom sudu u Srebrenici Mujčića i Božića tvrdeći da je njen pokojni muž Alija prije rata kupio od Mujčića tu kuću i parcelu.

Iako nije priložila materijalne dokaze, srebrenički Osnovni sud je na osnovu izjava svjedoka sumnjivog kredibiliteta poništio ugovor o prodaji nekretnina zaključen između Božića i Mujčića, te naložio Božiću da se iseli iz kuće i da je preda Nuhanovićima.