latinica  ћирилица
27/05/2016 |  15:54 | Autor: sputniknews.com

Nusra front direktna smetnja za proširenje primirja u Siriji

Teroristička organizacija Nusra front, koja je aktivna u sirijskim provincijama Alep i Idlib, predstavlja direktnu smetnju kako bi se režim prekida vatre proširio u sjevernim delovima Sirije, izjavio je načelnik uprave Generalštaba Rusije Sergej Rudskoj.
Al Nusra   (Foto:thezentinel.sa) -
Al Nusra (Foto:thezentinel.sa)

Ta teroristička organizacija, kako je rekao, nastavlja da dobija pomoć iz Turske, što omogućava teroristima da nastavljaju sa provokacijama, koja su uglavnom fokusirana na gradove Damask i Alep.

Kada je riječ o zonama razgraničenja u Siriji, odnosno o razlikovanju onih zona koje kontrolišu teroristi od zona koje su u rukama „umjerene opozicije“, Rudskoj je upozorio da te teritorije još uvijek nisu utvrđene uprkos dogovoru koji je postignut između Moskve i Vašingtona, što onemogućava sprovođenje efikasne borbe protiv Nusra fronta.

Kada je riječ o napadima, Rusija se u proteklih mjesec dana fokusirala da izvodi vazdušne udare po objektima ilegalne proizvodnje nafte, kao i na sredstva preko kojih se ta nafta prebacuje u Tursku, rekao je Rudskoj.

Pored toga, dodao je on, na relaciji Moskva-Vašington postoji jasno razumijevanje da je neophodno uticati na ekonomski potencijal terorističkih organizacija DAEŠ-a i Nusra fronta.

Sa druge strane, Turska nastavlja da granatira kurdska naseljena mjesta i pozicije ustanika u Siriji, a to je takođe poznato i svim našim partnerima, istakao je on.