latinica  ћирилица
27/05/2016 |  17:22 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Crnadak u radnoj posjeti Slovačkoj

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio u radnoj posjeti Slovačkoj Republici.
Igor Crnadak i Miroslav Lajčak -
Igor Crnadak i Miroslav Lajčak

Crnadak se sastao sa zamjenikom premijera i ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom.

Crnadak je rekao da između dvije države nema otvorenih pitanja, i izrazio nadu da će se bilateralna saradnja nastaviti i dalje razvijati na obostranu korist.

Ministar inostranih poslova BiH je zahvalio Slovačkoj i ministru Lajčaku lično, na velikoj podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini na evropskom putu. Dodao je da je značaj Slovačke kao promotera BiH u Evropskoj uniji, tim veći što je Slovačka sljedeća, od 1. jula, predsjedavajuća Evropskom unijom.

Izrazio je nadu da će uz podršku i ohrabrenje slovačkog predsjedništva aplikacija BiH što prije biti proslijeđena Evropskoj komisiji.

Crnadak je naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da očuva pozitivan momentum procesa reformi u cilju dobivanja statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine, te da će uložiti napore u nastavak reformskih procesa i ispunjavanje najvažnijih uslova što je prije moguće.

Ministar inostranih i evropskih poslova Slovačke je istakao da je toj državi veoma stalo da BiH uspije tokom slovačkog predsjedavanja napraviti pomak ka EU, a ključni uslov za to je prilagiđavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer bez toga čak ni pod uslovom da sve drugo bude urađeno neće biti moguće dobiti pozitivno mišljenje od strane EU.

Slovačka namjerava da tokom predsjedavanja napravi izuzetak, i da pored zemalja kandidata za članstvo u EU, pozove i BiH da, početkom jeseni učestvuje na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova i evropskih integracija. Naglasio je da je u interesu Slovačke da BiH bude što je moguće više zastupljena za vrijeme slovačkog predsjedavanja EU.

Tokom radne posjete Slovačkoj Crnadak se sastao i sa zamjenikom premijera Slovačke za investicije Peterom Pellegrinijem i predsjedavajućim Parlamentarnog komiteta za evropske poslove u Parlamentu Slovačke Lubošom Blahom.