latinica  ћирилица
27/05/2016 |  17:24 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Ko je odgovoran zbog prenosa nadležnosti? Ako je suditi po Ognjenu Tadiću– to je RTRS (VIDEO)

Ni ratifikacija Protokola o prekograničnom nadzoru između BiH i Crne Gore, čime se posao granične službe i entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova prebacuje na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, u Domu naroda BiH nije prošao bez optužbi SDS-a na račun Radio-televizije Republike Srpske.
Zgrada Parlamentarne skupštine BiH - Foto: ilustracija
Zgrada Parlamentarne skupštine BiHFoto: ilustracija

Na pitanje novinara zašto je potpisan Protokol kojim se nadležnost Republike Srpske prebacuje na nivo BiH, iz SDS-a krivca traže u RTRS-u, zaboravljajući da je Vlada Republike Srpske, a ne RTRS, zahtijevala da se u tom slučaju pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa. 

Potpisani Protokol će omogućiti da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela goni kriminalce iz BiH preko granice sa Crnom Gorom, što bi trebalo da bude posao MUP-aa Republike Srpske. Sporna tačka 4, na koju je Vlada Srpske upozoravala, jasno govori da je za taj posao sada nadležna Direkcija.

- Moje mišljenje i dalje da je tim ugovorom došlo do prenosa nadležnosti u segmentu koji je dodijeljen Direkciji za koordinaciju. Direkcija za koordinaciju nema apsolutno takve nadležnosti, bez obzira bila fokalna tačka ili ne bila fokalna tačka, možda je neko drugi u BiH mogao biti ali Direkcija nikako nije mogla, kaže Sredoje Nović,  delegat SNSD-a u Domu naroda.

U SDS-u to ne vide – smatraju da prenos nadležnosti vidi, kako kažu, isključivo RTRS. Umjesto da odgovori na pitanje novinara, koje se tiče isključivo Protokola, predsjedavajući Doma naroda, Ognjen Tadić, u odgovoru se pozivao na mirne proteste i miting u Banjaluci, a nije zaboravio ni programsku koncepciju RTRS-a.

-Јavni RTV servis, RTRS, ako nije takozvani, trebalo bi da vidi ta dva stava tog jednog te istog naroda u RS i da svoju programsku koncepciju prema tome orijentiše. U tom slučaju, mislim da niko ne bi tvrdio da je prenos nadležnosti, rekao je Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda.

Dok za sve traže odgovornost i opravdanje u RTRS-u, SDS-u je promakla jedna sitnica – Momčilo Novaković, poslanik PDP-NDP u Predstavničkom domu, glasao je protiv ratifikacije Protokola. A glavni razlog je ono što je i ministar unutrašnjih poslova Srpske, Dragan Lukač, juče rekao – Protokol se ne može uspješno sprovoditi ako za njega bude nadležna isključivo Direkcija.

Međutim, koalicionog kolegu niko ništa nije pitao. Valjda jer je SDS-ovim predstavnicima lakše da na svako novinarsko pitanje daju isti pripremljen odgovor – sve je izmislio RTRS ili pitajte one koji su prije nas sjedili u ovim foteljama. Možda na nekoj budućoj konferenciji za novinare odgovore – zašto su onda uopšte sjeli u te fotelje, ako neće biti odgovorni ni za šta što se za vrijeme njihovog mandata potpiše ili desi.