latinica  ћирилица
27/05/2016 |  18:34 | Autor: SRNA

Makedonija: Povučena odluka o pomilovanjima

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanon danas je povukao pomilovanja za 22 političara umiješana u aferu u vezi sa prisluškivanim razgovorima, zbog koje su u toj zemlji pokrenuta politička previranja.
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije (foto:www.nspm.rs) -
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije (foto:www.nspm.rs)

Afera je izbila u februaru 2015. godine kada je opozicija optužila tadašnjeg premijera Nikolu Grueskog i šefa kontraobavještajne službe za prisluškivanje više od 20.000 osoba.

Prema dogovoru postignutom posredstvom EU, makedonske političke partije saglasile su se sa održanjem prijevremenih izbora i da specijalni tužilac istraži aferu.

Međutim, odluka Ivanova da pomiluje 56 zvaničnika koji su krivično gonjenji zbog umiješanosti u aferu izazvala je proteste širom Makedonije, što je dovelo do otkazivanja izbora zakazanih za 5. juni.

"Donio sam odluku da ukinem odluku o pomilovanju svih osoba povezanih sa politikom, njih ukupno 22", rekao je Ivanov na konferenciji za novinare na kojoj nije želio da odgovara na pitanja.

Nije poznato da li su među tih 22 političara i Gruevski, koji je lider vladajuće VMRO-DPMNE, ili lider Socijaldemokrata Zoran Zaev.

Analitičari navode da sve ukazuje da ovom odlukom Ivanov, na neki način, ispunio zahtjeve međunarodne zajednice i opozicije, mada su oni tražili ukidanje svih pomilovanja.

Očekuje se da će Sobranje naredne sedmice početi proces za opoziv Ivanova, što je potpisalo 50 poslanika, na čelu sa Socijaldemokratama.