latinica  ћирилица
27/05/2016 |  18:50 ⇒ 18:53 | Autor: TANЈUG

Petrov: Karamarko mora da prihvati odgovornost

Potpredsjednik hrvatske vlade Božo Petrov vjeruje da neće doći do glasanja o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Tomislavu Karamarku u Saboru, jer se "nada da će Karamarko prihvatiti odgovornost i da će Domoljubna koalicija dati novog prvog potpredsjednika Vlade".
Banski dvori u Zagrebu (foto:novilist.hr) -
Banski dvori u Zagrebu (foto:novilist.hr)

Hrvatski mediji prenose da je Petrov to saopštio na konferenciji za medije nakon današnje telefonske sjednice vlade.

Na telefonskoj sjednici se protiv izglasavanja nepovjerenja Karamarku izjasnilo 16 članova vlade uključujući premijera Tihomira Oreškovića, dok su ministri iz Mosta nezavisnih lista, manje članice vladajuće koalicije, i njihov lider Petrov očekivano bili protiv.

"Možda bi neki htjeli da vide krv ili napade, ali ne želim tako da govorim. Nismo za nove izbore, ali ne možemo preuzeti ni ulogu u kojoj mi treba da podržavamo stari model u kojem postoje kalkulacije", rekao je Petrov.

On je kazao da "Karamarko možda nije svjestan težine određenih odnosa i zbog čega moramo da snosimo odgovornost, pa čak i za indirektne veze".

"A to je ono što je postalo teret našoj Vladi. Vjerujem da je imao drukčije, bolje planove", rekao je Petrov.

Hrvatski premijer Orešković je i prije današnje sjednice vlade javno dao podršku Karamarku uprkos aferama koje potresaju hrvatsku političku scenu, a čiji su akteri prvi potpredsjednik vlade i njegova surpuga Ana, dok Petrov smatra da prvi potpredsjednik više ne može da bude član vlade.

Hrvatska vlada danas je održala telefonsku sjednicu pošto je istekao rok da se izjasni o zahtjevu najuticajnije hrvatske opozicione SDP Zorana Milanovića za izglasavanje nepoverjenja prvom potpredsjedniku i šefu HDZ Tomislavu Karamarku.