latinica  ћирилица
27/05/2016 |  18:56 ⇒ 20:17 | Autor: TANЈUG

Јačanje odnosa sa Rusijom strateški izbor Grčke (VIDEO)

Grčki premijer Aleksis Cipras ugostio je danas u vili Maksimos ruskog predsjednika Vladimira Putina i kazao da jačanje odnosa sa Moskvom predstavlja strateški izbor Atine.
Vladimir Putin i Aleksis Cipras - Foto: AP
Vladimir Putin i Aleksis CiprasFoto: AP

ANA prenosi da je Cipras naveo da taj izbor "diktiraju i istorijski bliske kulturne i političke veze, kao i mogućnosti koje se otvaraju pred dvije države i mogućnosti jačanja stabilnosti u regionu".

Grčka agencija navodi da je Cipras dodao da "Putinova posjeta dolazi u vrijeme kada Grčka okreće stranu, okončava neizvjesnost i može da pogleda u budućnost sa većim optimizmom u pogledu rasta i ponovnog pokretanja privrede".

Putin je rekao da su "ovi sastanci na visokom nivou dio Grčko-ruske godine".

"U Moskvi i Sankt Peterburgu razgovarali smo analitički o perspektivama privredne saradnje. Naravno da ima puno problema i okolnosti su teške, ali svakako postoje dobre perspektive", naveo je Putin i dodao da saradnja dvije zemlje "nije ograničena na energetiku, već uključuje i visoku tehnologiju, infrastrukturu i zajedničke investicije".

Putin je danas stigao u dvodnevnu posetu Grčkoj, a prije susreta sa premijerom Ciprasom sastao se sa predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom.