latinica  ћирилица
27/05/2016 |  19:34 | Autor: SRNA

Konsenzusna demokratija je ugrađena u dejtonski Ustav

Svijet je u dejtonski Ustav BiH ugradio nešto što već funkcioniše u višenacionalnim zajednicama - konsenzusnu demokratiju, i nema razloga da i u BiH ne funkcioniše taj vid demokratije, izjavio je danas autor knjige "Konsenzus - ključ unutrašnjeg uređenja BiH" Vlade Vrkeš.
"Konsenzus - ključ unutrašnjeg uređenja BiH" - Foto: Screenshot
"Konsenzus - ključ unutrašnjeg uređenja BiH"Foto: Screenshot

"Svjedoci smo da se političke elite u BiH spore u tome što jedni hoće većinsku demokratiju, a drugi principijelno ostaju na pozicijama konsenzusne demokratije, koja je prirodni oblik za društva u kojima živi više naroda", istakao je Vrkeš na promociji knjige u Banjaluci.

On je napomenuo da su konsenzus, veto i proporcionalno predstavljanje demokratski rekviziti koji su već ugrađeni u Ustav BiH i da je ovoj zemlji zadat demokratski oblik političke vlasti.

Vrkeš je naveo da konsenzus znači dogovor, a "dogovor kuću gradi".

On je naglasio da političke elite moraju biti svjesne da u svojim rukama drže ključ budućnosti naroda koji žive u BiH, dodajući da vjeruje da i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH ima snaga koje će iznjedriti normalne odnose, kao što to čine ljudi koji žive u višenacionalnim zajednicama kao što su Švajcarska, Belgija, Norveška.

Univerzitetski profesor Radomir Lukić, koji je recenzent knjige, naveo je da je autor pokušao da dokaže da sadašnji problemi u BiH imaju korijene u njenoj prošlosti i da je pokušao iz istorijskih korijena, povlačeći određene paralele, da objasni aktuelno državno stanje BiH i stavi ga u kontekst konsenzusne demokratije.

Izdavač knjige je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.