latinica  ћирилица
28/05/2016 |  11:47 ⇒ 12:03 | Autor: SRNA

Mihajlović: Bez jedinstva u Klubu Srba

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Slaviša Mihajlović ocijenio je da ovaj klub ni pred zasjedanje Doma naroda u četvrtak, 2. juna, neće imati aspsolutno jedinstvo, koje je imao na zadnjem sastanku kada je riječ o izboru zamjenika predsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda.

On je dodao da je jedan od razloga to što je Klub Srba oformljen od nekoliko političkih partija koje imaju različite političke instrukcije i različite vizije djelovanja kroz Dom naroda.

- Klub Srba ni do sada nije pokazao kapacitet da djeluje kao klub jednog naroda, već radi kao klub kojeg čine predstavnici više partija. Nećemo imati apsolutno jedinstvo od 13 ruku, koliko nas ima trenutno u Klubu Srba, kako bi imali isti stav - rekao je Mihajlović za "Oslobođenje".

On smatra da nije dovoljno da se samo taj dan delegati iz Kluba Srba ne pojave na sjednici Doma naroda, jer se time neće napraviti ništa.

Prema njegovim riječima, jednom zauvijek trebalo bi stvoriti strategiju i dogovoriti niz koraka da bi bila vraćena snaga koju je Klubu dao Ustav FBiH.

Mihajlović je naveo da je na osnovu razgovora koje je imao sa OHR-om, OEBS-om i drugim organizacijama kojima je interesantna tema popunjavanja Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, vidio da oni još nemaju definisan stav po kojem bi to moglo da bude riješeno.

On kaže da postoje dvije opcije od kojih je jedna koja zagovara da se Klub popunjava delegatima sa kantonalnih listi koji su ostali ispod crte.

- Druga opcija, za koju se iskreno i ja zalažem, jer je realna, jeste da se Klub popunjava na osnovu novog popisa iz 2013. godine, gdje će svi kantoni i mjesta dobiti onoliko delegata u Domu koliko ih tamo i ima - naveo je Mihajlović.

On je podsjetio da je do sada Klub Srba popunjavan po projekciji popisa iz 1991. godine, pa se desilo da kantoni koji najviše delegiraju u Dom naroda, ustvari, šalju delegate koji se biraju ne samo srpskim, već i glasovima Hrvata i Bošnjaka.

- Činjenica je da kroz tri-četiri izborna ciklusa Sarajevski kanton delegira najviše Srba u Domu naroda, a da se ti delegati najviše biraju bošnjačkim glasovima, pa tako nisu legitimni predstavnici srpskog naroda. Posmatram to kao Srbin, a ne političar. To se vidi i po aktivnostima Kluba, samo je jednom pokrenut vitalni nacionalni interes, a srpska prava su sve manja i srpski narod sve teže živi u FBiH - tvrdi Mihajlović.