latinica  ћирилица
28/05/2016 |  20:26 ⇒ 29/05/2016 | 08:00 | Autor: Agencije

Sarajevo: Samit "100" biznis lidera Јugoistočne Evrope (VIDEO)

Na Samitu "100" biznis lidera Јugoistočne Evrope koji je održan večeras u Sarajevu zaključeno je, između ostalog, da je neophodno povezivanje i ubrzano rješavanje problema, te veći pritisak biznisa na politiku s ciljem napretka, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Sarajevo -  predsjednički panel "Dogovor za novo doba" - Foto: SRNA
Sarajevo - predsjednički panel "Dogovor za novo doba"Foto: SRNA

Izetbegović je rekao da je na ovom regionalnom skupu potvrđena spremnost za nastavak evropskih integracija, odnosno za stvaranje boljih uslova za život građana.

"Treba da nastavimo da idemo u tom smjeru i da dodamo gas. Smatram da će i ovaj samit i sutrašnji sastanak `Brdo-Brioni` procesa ostvariti dobre i ozbiljne rezultate", dodao je Izetbegović.

Učesnici "Brdo-Brioni" procesa, u okviru predsjedničkog panela "Dogovor za novo doba", prisustvovali su večeras u Sarajevu Samitu "100" biznis lidera Јugoistočne Evrope čiji je pokrovitelj Predsjedništvo BiH.

Skupu su prisustvovali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsjednici Slovenije Borut Pahor i Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kao i predsjednici Makedonije Đorđe Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović i Albanije Bujar Nišani.

Počasni gost je Serđo Matarela, predsjednik Italije.

Protokolom skupa predviđeno je da sutra bude održan plenarni sastanak lidera, sa početkom u 11.00 časova u zgradi institucija BiH.

Samit se održava s ciljem da se probaju ujediniti tržište sa više od 25 miliona ljudi da bi bile pokrenute nove inicijative i projekti, da bi se povećao broj zaposlenih i zajednički nastupilo na globalnom tržištu.

"Brdo-Brioni" proces ima za cilj jačanje regionalne saradnje, kao i podsticanje političkog dijaloga regiona i EU.