latinica  ћирилица
29/05/2016 |  09:03 ⇒ 12:54 | Autor: SRNA

Putin: Ojačaćemo veze sa Atinom i Svetom Gorom (VIDEO)

Rusija će ojačati veze sa Grčkom i Svetom Gorom, dok će duhovno srodstvo i povjerenje odrediti prirodu naših tradicionalno bliskih i prijateljskih odnosa u budućnosti, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa članovima Svetog sinoda.
Vladimir Putin - Foto: Screenshot/YouTube
Vladimir PutinFoto: Screenshot/YouTube

Ruski predsjednik je istakao da ista vjera i uzajamna ljubav tokom vijekova ujedinjuju Grke i Ruse i pomažu im da prevaziđu poteškoće, te dodao da je to bilo evidentno tokom oslobodilačkih pokreta na Balkanu i u svim drugim fazama u svjetskoj istoriji.

- Relikvije donesene u našu zemlju sa Atosa prikazuju rastuće veze između Rusije i Svete Gore - rekao je Putin, pominjući pojas Presvete Bogorodice iz manastira Vatoped i desnu ruku Svetog Đorđa iz manastira Ksenofont, prenosi TAS.

Putin je izrazio nadu da će biti nastavljena visoka, uzvišena misija Atosa i svetogorskih manastira, ističući da je svaki čovjek koji je nogom stupio na ovu svetu zemlju, osjetio nešto posebno.

Pravoslavni hrišćani crpe duhovno znanje i snagu sa Atosa, naglasio je Putin, te zahvalio sveštenstvu i bratstvu za gostoprimstvo i dobar odnos prema Rusima na Svetoj Gori.

Putin je danas završio dvodnevnu posjetu Grčkoj.