latinica  ћирилица
29/05/2016 |  09:32 ⇒ 09:40 | Autor: SRNA

Nikolić: Učiniću sve da Јeremić pobijedi

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će učiniti sve da kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Јeremić pobijedi, jer on najbolje poznaje strukturu UN i ostvario je dosta kontakata.
Tomislav Nikolić - Foto: RTRS
Tomislav NikolićFoto: RTRS

Nikolić je dodao da će se na svoj način uključiti u podršku Јeremiću, zato što postoje države sa čijim predsjednicima komunicira, a gdje Јeremić nema dovoljno kontakata.

Što se tiče njegovog rada na mjestu predsjednika Srbije i kritika koje mu upućuju pojedini mediji i dio javnosti, Nikolić je rekao da su njegovi postupci patriotski motivisani i da, prije svega, zastupa interes Srbije.

On je rekao da se trudi da nikako ne dovede Vladu Srbije u situaciju iz koje bi morala da se "izvlači", zato što bi neki njegov potez bio suprotstavljen toj vladi.

Nikolić je rekao da on svoje predsjedničke obaveze ispunjava marljivo i predano, ali da o tome javnost malo zna, jer se uglavnom "priča vrti oko tabloidnih izmišljotina".

On je rekao da nijednim svojim potezom nije ugrozio ni najsitniji interes Srbije, nego je, naprotiv, obnovio stara i sklopio nova prijateljstva, što je bilo nezamislivo prije njegovog mandata.

Nikolić je ocijenio da u državi ne smije da postoji jaka ličnost od čije će strukture zavisiti kako će se voditi država.

On je naveo da nijedna država i nijedan narod ne smiju da dozvole da je značaj neke funkcije u srazmjeri sa moći političke ličnosti, jer bi to značilo diktaturu.

Nikolić je dodao da će imati čime da se pohvali kada mu istekne mandat, ali požalio da ga mediji u Srbiji ne prate na korektan način i da ga napada "pripejd novinarstvo".

- Ko ubaci dopunu, taj dobije članak o meni - rekao je Nikolić za "Politiku".

On je rekao da se zna kada će u Srbiju doći kineski predsjednik Si Đinping i da neće proći ni mjesec dana do njegove posjete, ali da je kineska strana zamolila da se iz bezbjednosnih razloga ne objavljuje datum.

- Nije svejedno ugostiti predsjednika Kine u Srbiji, koja je prva država na njegovoj turneji, kao znak izuzetne ljubavi, pažnje i poštovanja. Mi ćemo imati mnogo aktivnosti sa njim na otvorenom prostoru - dodao je Nikolić.