latinica  ћирилица
29/05/2016 |  11:39 | Autor: SRNA

Putin završio dvodnevnu posjetu Grčkoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin završio je dvodnevnu posjetu Grčkoj, javili su danas grčki mediji koji su njegov dolazak propratili sa posebnom pažnjom.
Vladimir Putin i Aleksis Cipras - Foto: AP
Vladimir Putin i Aleksis CiprasFoto: AP

Na ulicama Atine je tokom Putinove posjete bilo raspoređeno dvije hiljade policajaca, a parkiranje u centru prijestonice bilo je zabranjeno.

Svaki korak ruskog predsjednika budno je pratilo sedamdeset "supermena", pripadnika ruskih specijalnih snaga, napisao je neimenovani novinar.

Ruski lider je posjetio Grčku u znak sjećanja na hiljadu godina prisustva ruskih monaha na Atosu i radi jačanja duhovne tradicije i zajedničkih vrijednosti.

Posjetu ruskog predsjednika organizovala je grupa stručnjaka koja je doputovala u Grčku dvije sedmice prije kako bi provjerila sve glavne tačke na ruti njegove posjete.

U hotel na istočnoj obali Atike, gdje je Putin proveo jednu noć, bio je onemogućen pristup običnim ljudima.

Uprkos raspravama koje su u lokalnim medijima vođene u vezi sa tim da bi Putin prilikom prelaska sa jednog mjesta na drugo mogao da koristi jednu od tri oklopne limuzine, on se, na razočarenje javnosti, vozio u uobičajenoj povorci, prenosi "Sputnjik".

Iako su na ulicama glavnog grada Grčke osvanuli brojni plakati sa kritikama upućenim ruskom predsjedniku, Atina i Rusija i dalje imaju tradiocionalno dobre odnose.