latinica  ћирилица
29/05/2016 |  12:39 | Autor: seebiz.eu

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se povećanje kamata Feda

Na svjetskim su berzama prošče sedmice cijene dionica snažno porasle jer ulagači smatraju da bi povećanje kamata Feda predstavljalo potvrdu da se američka ekonomija oporavlja.
Berza (Foto: CNBC) -
Berza (Foto: CNBC)

Na "Wall Streetu" je prošle sedmice "Dow Jones" porastao 2,1 posto, na 17.873 boda, dok je "S&P" 500 skočio 2,3 posto, na 2.099 bodova, a "Nasdaq" indeks 3,4 posto, na 4.933 boda.

Posljednjih sedmica niz dužnosnika američke središnje banke upozorio je tržišta da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već u junu ili julu.

Tom nizu prošle se sedmice pridružila i predsjednica Feda DŽenet Јelen, kazavši da bi bilo prikladno kamate povećati za koji mjesec ako se rast američke ekonomije nastavi kao što se očekuje.

Daljnje povećanje kamata Feda, nakon onoga u decembru prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištima dionica, ali s druge strane, analitičari kažu da bi to ujedno predstavljalo potvrdu da se ekonomska situacija poboljšava.

"Gledajući naš položaj u globalnoj ekonomiji, čini se da se situacija poboljšala do razine na kojoj je moguće povećanje kamata u junu ili julu", kaže Paul Springmeyer, portfelj menadžer u kompaniji "Private Client Reserve".

U petak je objavljena druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda, prema kojoj je ekonomija u prvom tromjesečju poraslo 0,8 posto na godišnjoj razini, dok je prva procjena pokazivala rast od 0,5 posto.

To, doduše, predstavlja usporavanje rasta u odnosu na prethodni kvartal, no većina novih podataka ukazuje na ubrzanje rasta u tekućem tromjesečju i jačanje inflacije, što Fedu daje argumente za povećanje kamata.

Pozitivno je na tržišta uticao i daljnji rast cijena nafte, koje su se polovinom sedmice, po prvi puta nakon sedam mjeseci, nakratko probile i iznad 50 dolara po barelu.

I na europskim su berzama prošle sedmice cijene dionica snažno porasle. Londonski "FTSE" indeks ojačao je 1,8 posto, na 6.270 bodova, dok je frankfurtski "DAX" skočio 3,8 posto, na 10.286 bodova, a pariški "CAC" 3,7 posto, na 4.514 bodova.

Dobro raspoloženje na evropskim berzama zahvaljuje se dogovoru između Atine i ministara finansija evrozone o novoj finansijskoj pomoći Grčkoj.

"Dogovor će pridonijeti tome da će do kraja godine u medijima biti manje negativnih vijesti iz Grčke. Ipak, iduće je veliko pitanje kako se brzo mogu ukinuti kapitalne kontrole, a ekonomija vratiti u normalu", poručuju analitičari Dojče banke u bilješci klijentima.

Uz to, ulagači se nadaju da će Britanija ostati članica Evropske unije, na što ukazuju posljednje ankete.

I na Tokijskoj su burzi cijene dionica prošle sedmice porasle, pa je "Nikkei" indeks ojačao 0,6 posto, na 16.834 boda.