latinica  ћирилица
29/05/2016 |  13:24 ⇒ 14:08 | Autor: TANЈUG

Oland i Merkel na obilježavanju bitke u Verdenu

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel predvode danas zajedničke ceremonije sjećanja povodom obilježavanja 100 godina od Verdenske bitke, jedne od najkrvavijih bitaka Prvoga svjetskog rata.
Fransoa Oland i Angela Merkel - Foto: Screenshot
Fransoa Oland i Angela MerkelFoto: Screenshot

- Verden je više od imena vašeg grada, to je jedna od najužasnijih bitaka koje je čovječanstvo iskusilo - rekla je Merkel u govoru u Gradskoj vjećnici, prenosi AP.

Ona je Olandov poziv da učestvuje u obilježavanju godišnjice bitke opisala kao "veliku čast".

- Mi smo svi pozvani da održavamo sjećanje na Verden u budućnosti, jer samo oni koji poznaju prošlost mogu da izvuku lekcije iz nje - rekla je Merkel.

Oland je nazvao Verden "prestonicom mira" i dodao da taj grad predstavlja istovremeno ono najgore, gdje se Evropa izgubila, ali i najbolje kao grad koji se posvetio i ujedinio radi mira i francusko-njemačkog prijateljstva - navodi AP.

Oland i Merkel su posjetili groblje u Verdenu, na kojem počivaju ostaci desetina hiljada vojnika francuske i njemačke armije, gdje su položili vijenac u pratnji četvoro djece iz Francuske i Njemačke.

Prema procjenama istoričara, tokom 300 dana Verdenske bitke poginulo je 160.000 francuskih i 140.000 nemačkih vojnika.

Verdenska bitka trajala je 303 dana, od 21. februara do 19. decembra 1916. godine, i jedna je od najkrvavijih bitaka kako Prvoga svjetskoga rata tako i čitave ljudske istorije.

Međutim, Verden sada smatraju simbolom pomirenja između Francuske i Njemačke.