latinica  ћирилица
29/05/2016 |  14:30 ⇒ 14:30 | Autor: TANЈUG

Britanija: Posjetioci koncerata meta terorista?

Posjetioci koncerata i noćnih klubova mogli bi da budu na meti novih terorističkih napada u Britaniji, izjavio je visoki zvaničnik za borbu protiv terorizma, prenose britanski mediji.
London - Foto: arhiv
LondonFoto: arhiv

Svi masovni događaji, naročito nakon napada u Parizu, prioritet su za policiju ističe zvaničnik, uoči sezone festivala koji se održavaju u toj zemlji, precizirajući da su stadioni i koncerti posebno ranjivi zbog velike koncentracije ljudi na jednom mjestu, a muzičke festivale je teško kontrolisati i obezbijediti.

Tako se na Glastonberiju, najvećem muzičkom festivalu na svijetu, ove godine očekuje 135.000 posjetilaca.

Mnogi od stadiona već imaju stroge mjere kontrole, kako bi spriječili mogućnost terorističkog napada, ali bezbjednosni zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog noćnog života i klabinga.

Problem, međutim, kako prenosi Gardijan, nastaje u ruralnim oblastima u kojima se takođe održavaju veliki ljetnji festivali, a zvaničnici upozoravaju da bi posjetioci mogli da budu lake mete teroristima dok čekaju da udaljene specijalne jedinice iz većih gradova stignu na lice mjesta.

Zato su i muzički producenti bili pozvani, uz glavne predstavnike fudbalske Premijer lige, na posljednji brifing posvećen borbi protiv terorizma, kako bi bili upoznati sa mogućim rizicima, prenosi regionalna tv N1.

Želio bih da vlasnici klubova i menadžeri festivala i drugih manifestacija preduzmu mjere predostrožnosti, rekao je za Sandej tajms Nejl Besu, visoki bezbjednosni zvaničnik.

Gradska uprava Londona pokrenula je istragu o tome koliko su bezbjednosne službe spremne da se izbore sa mogućim terorističkim napadima, sličnim onima u Parizu.