latinica  ћирилица
29/05/2016 |  14:56 | Autor: TANЈUG

Nijemci još snažnije, svi zadovoljni i optimistični

Poslovno povjerenje u Njemačkoj je poraslo u maju, jer su kompanije optimističnije u pogledu perspektiva najveće evropske ekonomije.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Indeks poslovnog povjerenja, koji izračuna Ifo, porastao je u maju na 107,7 poena sa aprilskih 106,7 poena, dok su analitičari očekivali znatno skromniji rast indeksa u tekućem mjesecu, saopštio je njemački ekonomski institut Ifo, prenosi agencija Frans pres.

"Njemačka ekonomija raste snažnijim tempom. Kompanije su zadovoljnije aktuelnom poslovnom situacijom, a takođe su optimističnije u pogledu perspektiva poslovanja za predstojeće mjesece", izjavio je predsednik Ifo, Klemens Fuest.

Ifo indeks poslovne klime izračunava na osnovu procjena kompanija o trenutnom poslovanju i prognozi za idućih šest mjeseci.

Istovremeno, anketa agencije za tržišna istraživanja GfK je pokazala da je i povjerenje potrošača u Njemačkoj ponovo poraslo u maju, pošto domaćinstva smatraju da najveća evropska privreda ostaje na putu umjerenog rasta u narednim mesecima

Što se tiče juna, GfK-ov vodeći indeks povjerenja domaćinstava predviđa rast na 9,8 bodova sa 9,7 poena iz maja.

Iz GfK-a su poručili da ostaju pri prognozi o rastu lične potrošnje Nijemaca za oko dva odsto u 2016. godini, poslije povećanja od 1,9 procenata u prošloj godini.

Suprotno od potrosača, povjerenje investitora u Njemačkoj u maju je neočekivano palo, jer je neizvjesnost u vezi sa potencijalnim izlaskom Britanije iz Evropske unije bacila sjenku na ekonomske podatke, koji su inače bolji od očekivanih, pokazalo je juče objavljeno istraživanje instuta "WEF".