latinica  ћирилица
06/06/2016 |  14:40 | Autor: SRNA

Istočno Novo Sarajevo: Najveće priznanje opštine predsjedniku Dodiku

Povelja opštine Istočno Novo Sarajevo, povodom krsne slave Spasovdana, biće dodijeljena predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za zasluge u pomaganju razvoju ove lokalne zajednice, odlučila je Skupština opštine na današnjoj svečanoj sjednici.
SO Istočno Novo Sarajevo - Foto: SRNA
SO Istočno Novo SarajevoFoto: SRNA

Skupština je donijela odluku da plaketu dodijeli direktoru Osnovne škole "Sveti Sava" Danijeli Mrda za doprinos razvoju ove škole i posthumno ratnom vojnom invalidu Daliboru DŽebi, koji je preminuo prije dva mjeseca.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je da je između dvije slave u ovoj opštini urađeno mnogo, te da su ove godine započeti ili planirani mnogi infrastrukturni projekti.

On je nakon sjednice Skupštine opštine rekao novinarima da je ovo jedna od sredina u Republici Srpskoj koja i u ovim teškim vremenima ide dobrim i snažnim koracima naprijed.

"Opština će u ovoj godini za realizaciju projekata izdvojiti više od 2,5 miliona KM", naveo je Ćosić i dodao da su završeni radovi na dječijem obdaništu površine 700 metara kvadratnih i kapaciteta 80 djece predškolskog uzrasta i 20 jasličkog.

"Završeni su unutrašnji radovi i ovih dana treba da počnu radovi na spoljašnjem uređenju koji bi trebalo da budu okončani do kraja juna. Uskoro će biti raspisan i tender za opremanje obdaništa kako bismo išli u izbor pravnog oblika dječijeg obdaništa i počeli sa radom oko 15. septembra", pojasnio je Ćosić.

On je naveo da su u završnoj fazi i radovi u rekreativnoj zoni gdje je investirano oko 50.000 KM za izgradnju košarkaškog igrališta, koje će biti otvoreno za slavu.

Prema njegovim riječima, privodi se kraju saobraćajunica vrijedna oko 40.000 KM koja se spaja sa Spasovdanskom ulicom, a planirano je probijanje saobraćajnice u dužini 980 metara koja spaja kružni tok i naselje Kasindo.

Ćosić je naglasio da su sredstva za sve projekte obezbijeđena iz budžeta i izrazio nadu da će, u dogovoru sa opštinom Istočna Ilidža, ove sedmice biti potpisan ugovor za drugu fazu građevinskih radova na Domu zdravlja i očekuje da će do kraja oktobra radovi biti završeni.

"Planirali smo infrastrukturne radove i u ostalim mjesnim zajednicama. Ovih dana treba da počnu radovi u Ulici cara Dušana i nadam se da ćemo uspjeti da nađemo sredstva za rekonstrukciju Ulice Draže Mihailovića i pripadajućeg parkinag kako bimo stvorili uslove za početak razvoja sportske zone koja podrazumijeva izgradnju dva teniska terena, fudbalskog terena i bazena", rekao je on.

Ćosić ističe da će u julu biti raspisan tender za izgradnju javnog parkinga kod groblja Vraca, a iz sredstava redovnog održavanja puteva planirano je asfaltiranje oko četiri kilometra lokalnih puteva u ruralnim područjima.

Prema njegovim riječima, zvršena je i rekonstrukcija Centralnog spomen-obilježja palim srpskim borcima na groblju u Miljevićima, a opština će izdvojiti znatna sredstva i za izgradnju crkava na području opštine u Tilavi i Vranješu.

Ćosić kaže da trenutno na području opštine ima 14 novih gradilišta, te da će biti izgrađeno oko 450 stanova.

On je naveo da će firma "Brčko gas" graditi benzinsku pumpu i zaposliti 15 radnika, "Keso promet" će graditi benzinsku pumpu i distributivni centar gdje će zaposliti tridesetak ljudi, a firma "Nešković" iz Bijeljine izgradiće benzinsku pumu i prodajni salon automobila i zaposliti desetak radnika.

On je napomenuo da će i kompanija "Sani lend" u Miljevićima graditi zabavni park sa pripadajućim objektima vrijedan pet miliona evra, gdje će zaposliti 55 radnika.

Ćosić je naglasio da je Istočno Novo Sarajevo rijedak primjer opština koja bilježi rast broja stanovnika.

Povodom krsne slave opštine Istočno Novo Sarajevo - Spasovdana, u srijedu, 8. juna, biće održana svečana Spasovdanska akademija na kojoj će biti uručena opštinska priznanja. Na Spasovdan, 9. juna, u Crkvi Svetog Đorđa biće služena Sveta liturgija, a nakon toga položeni vijenci i otkriven rekonstruisani Centralni spomenik, te obilježen Dan formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade.

Lomljenje slavskog kolača biće obavljeno u restoranu "Aurora", a u večernjim časovima ulicama opštine proći će slavska litija. U 20.00 časova biće održan koncert Kulturno-umjetničkog društva "Slavija".

U petak, 10. juna, planirano je otvaranje igrališta i turnir u basketu, kao i muzički program "Dani izvorne pjesme", te koncert Etno grupe "Trag".