latinica  ћирилица
11/06/2016 |  16:45 ⇒ 22:09 | Autor: RTRS

Modriča- Mnogo urađeno na zaštiti od poplava

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da je Vlada Republike Srpske nakon poplava 2014. godine uložila 4,3 miliona KM za uređenje hidromelioracionih sistema u Modriči.
Modriča - Foto: ilustracija
ModričaFoto: ilustracija

Mirjanić je nakon razgovora s načelnikom Mladenom Krekićem, rekao da su svi projekti koji su dogovoreni sa rukovodstvom ove opštine realizovani ili su u završnoj fazi. 

Za sanaciju i izgradnju sistema odbrane od poplava u Modriči iz Fonda solidarnosti izdvojeno je 650.000 KM, a iz Evropske investicione banke usmjerena 3,3 miliona KM. Uređeno je 15 kilometara odvodnih kanala i izgrađen nasip oko naselja Dobor. Najavljena je izgradnja kišne kanalizacije u gradu.

Mirjanić je istakao da je izgradnjom hidromelaricionih sistema u ovoj opštini najvećim dijelom prevaziđena ugroženost Modriče od budućih poplava.

- Kada se tom doda i rješavanje kišne kanalizacije, onda bi problem voda u Modriči bio i velikoj mjeri razriješen - naveo je ministar.

Načelnik opštine Mladen Krekić rekao je da je resorno ministarstvo učinilo mnogo na zaštiti opštine od poplava, od sanacije nasipa do lateralnog kanala, Dobrinjskog i zaštitnog kanal. Istakao je da su preduzete i neke zaštitne mjere koje trenutno nisu bile predviđene da se urade.

Ministar je obišao i farmu Riste Kuzmanovića u Borovom Polju koja je dobitnik certifikata za izvoz mlijeka u Evropsku uniju. Na ovoj farmi se dnevno proizvede 1.500 litara mlijeka. Resorni ministar obećao je isplatu premija za mlijeko i u ovoj godini.

Risto Kuzmanović kaže da je proizvodnja kojom se bave niskoprofitabilna, zbog čega ne može da opstane bez pomoći države, tj. bez subvencija i premija.

Mirjanić je bio i u posjeti povratniku Sakibu Sarvanu u Tarevcima kod Modriče koji ima plantažu trešanja.