latinica  ћирилица
21/06/2016 |  07:31 ⇒ 18:42 | Autor: RTRS

Parlament Srpske o popisu: Јukićeva odluka neprihvatljiva (FOTO/VIDEO)

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je Posebna sjednica o popisu stanovništva. Poslanici iz političkih partija sa sjedištem u Srpskoj saglasni su da je neprihvatljiva odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, jer je nezakonita.
Posebna sjednica Parlamenta Srpske - Foto: RTRS
Posebna sjednica Parlamenta SrpskeFoto: RTRS

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon pauze koja je data kako bi šefovi poslaničkih klubova usaglasili zaključke o popisu stanovništva.

Zahtjev za održavanje sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K, a podržale ga sve parlamentarne stranke iz Srpske.

Srpske stranke zauzele su jedinstven stav - jednostranu odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Јukića o jedinstvenom programu obrade rezultata popisa smatraju nelegalnom i štetnom po interese Republike Srpske, jer to neće pokazati realnu sliku o broju stanovnika u BiH.

U ime predlagača, šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković i direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković podsjetili su na okolnosti pod kojima je direktor Agencije za statistiku BiH donio odluku o popisu - bez saglasnosti entiteskih zavoda za statistiku.

Od ukupno 48 članova Zakona o popisu, ovom odlukom prekršeno je čak 13. Riječ je, kaže Višković, o orkestriranoj kampanji da se provede provede popis jednog naroda kao većinskog u BiH. Za Republiku Srpsku popis je tehničko i stručno pitanje, a za Federaciju, očigledno, političko – što, ističe, oslikava pravo stanje stvari u BiH. Poslanicima se obratio i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je da u Federaciji nema političke volje da se proces popisa sprovede do kraja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao sjednici, rekao je da je od početka postojala namjera da se na kraju napravi prevara, te je dodao da je simptomatično da su sve zapadne ambasade i Savjet za provođenje mira stali uz odluku Јukića o popisu.

Rekao je da je činjenica da je politički dogovor od 5. maja zloupotrijebljen, te da je jasno da se popisom manipuliše kako bi se objavili lažni rezultati.

Dodik je naglasio da je očigledno da je na Tužilaštvo BiH izvršen politički pritisak da objavi rezultate, te da podrška međunarodne zajednice govori o njihovim lošim namjerama na štetu Republike Srpske. Istakao je da je danas najjači politički centar u BiH Sud i Tužilaštvo BiH, koji po Dejtonu, kako je rekao, ne treba da postoje te da se "ponašaju kao kauboji".

"Ne smijemo prihvatiti ovakve špekulativne rezultate popisa i očekujem da će ova skupština usvojiti zaključke u tom smjeru", rekao je Dodik i dodao da očekuje da srpski predstavnici napuste zajedničke institucije, odnosno da ne učestvuju u odlučivanju u tom organu dok se ne riješi pitanje popisa.

Dodik je takođe istakao da su ovi "lažljivi popisni podaci" gori od rezultata popisa iz 1991. godine te da ih treba u potpunosti odbaciti. Rekao je i da BiH ne može uspjeti na ovakav način, kada se preglasava Republika Srpska. Od Parlamenta je zatražio da predstavnici Republike Srpske napuste Centralni popisni biro, a da je on spreman da ne razgovara više ni o jednom pitanju koje se tiče BiH dok se ne riješi pitanje popisa.

Istakao je i da je "ponosan na činjenicu da smo se u Srpskoj ujedinili oko ovog pitanja."

Predsjednik Dodik u Parlamentu (foto: RTRS)

Sjednici prisustvuje i premijerka Željka Cvijanović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da je popis stanovništva imao najveći broj popisnih grešaka.

"Potrebno je danas da donesemo zajedničku i jedinstvenu odluku, kojoj će biti zaštićeni interesi srpskog naroda i Republike Srpske. Odluka koju donesemo biće istorijska i životno važna za nas", dodao je Stevandić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić rekao je da nije dobro za budućnost BiH da se odbaci popis stanovništva. "Narodna skupština Republike Srpska nema nadležnosti da se miješa u rad Agencije za statistiku BiH. Potrebno je raditi odgovorno i zajednički, jer je činjenica da je priča o popisu poprimila neke druge oblike, što nije bilo planirano", rekao je Bratić.

Poslanici Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske napustili su današnju sjednicu parlamenta sa obrazloženjem da ne žele da slušaju, kako su naveli, neprimjerenu raspravu o popisu stanovništva u BiH.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović ocijenila je da je u uređenim društvima popis stanovništva tehničko pitanje. "Navedna odluka, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić, je definitivno značila kraj struke, a početak politike. Srpski narod je ponovo preglasan, što ne smije biti zanemareno", rekla je Stevanovićeva. Ona je napomenula da će DNS podržati skupštinske zaključke kojima će biti zaštićeni interesi Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije Slobodan Protić upozorio je da je navedena odluka u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva u BiH. "Zbog netačnih i nevalidnih podataka BiH dobija lažnu sliku i nereprezentativnu statistiku. Zbog toga je potrebno van snage staviti odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH", rekao je Protić.

Šef Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da je Јukić, donošenjem navedene odluke, napravio problem u procesu popisa stanovništva. "Iza Јukićeve odluke stoji lider HDZ-a Dragan Čović", dodao je Govedarica.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović kaže da se pitanje popisa ne smije tretirati politički, s ciljem stvaranja prividnog broja stanovnika. "Očekujem da ćemo usvojiti kvalitetne zaključke i obavezati Republički zavod za statistiku da odbaci navedenu odluku kao nezakonitu", rekao je Borenović.

On je ocijenio da je o pitanju popisa potreban potpuni konsenzus u Republici Srpskoj.

Nakon završetka 17. posebne sjednice, Narodna skupština bi trebalo da nastavi 12. redovno zasjedanje na kojem je bilo planirano razmatranje Prijedloga odluke o prodaji preostalog dijela kapitala u Rudnicima željezne rude "Ljubija".

Kako je rekla predsjednica Kluba poslanika DNS Spomenka Stevanović, Vlada Srpske povukla je, na zahtjev kluba poslanika DNS-a u Parlamentu, odluku o prodaji državnog udjela Rudnika željezne rude Ljubija.