latinica  ћирилица
21/06/2016 |  08:36 ⇒ 09:55 | Autor: RTS

Đurić otvorio "Vidovdanske svečanosti" u Kosovskom Pomoravlju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je u Ropotovu kod Raniluga da Kosovo i Metohija jeste i da će uvijek biti sastavni dio Srbije i dio duhovnog i istorijskog bića srpskog naroda.
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić)Foto: TANЈUG

Đurić je u Ropotovu otvorio “Vidovdanske svečanosti” i tom prilikom poručio okupljenima da Kosmet jeste i da će uvek biti sastavni deo ne samo naše teritorije, nego našeg dughovnog, istorijskog i svakog drugog bića.

Kosovo i Metohija jeste temelj i osnov našeg identiteta a u tom korenu našeg identiteta nalazi se i Vidovdan, Vidovdan kao praznik koji proslavljamo sa posebnom težinom od Vidovdana 1389. godine, dana koji je obilježio nastanag onoga što danas nazivamo vidovdanskom etikom,” rekao je Đurić.

Ta vidovdanska etika je, objasnio je Đurić, omogućila da u teškim vekovima ropstva, progonstva, stradanja čitavog srpskog naroda, ne samo na ovim prostorima nego na svim područjima, sačuvamo naše ime, sačuvamo našu vjeru, sačuvamo naš jezik, naše običaje, ono što nas odlikuje kao narod.

"Svako od nas pojedinačno da bi bio kompletna i razvijena ličnost nosi u sebi tu ključnu komponentu kolektivnog identiteta", rekao je Đurić pozdravljen aplauzom okuljenih Srba.

Đurić je rekao da vrijeme koje je pred nama nosi ništa manje izazova od vremena u kojem smo bili do sada i vremena u kojem su živjeli i naši preci.

"U tom vremenu pred nama, da bismo prebrodili sve probleme dok naša majka Srbija ne bude sasvim stala na noge, moraćemo pre svega da se koncentrišemo na to da našim vrlinama pobedimo", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Kao ključnu poruku okupljenima Đurić je naveo to da ne treba da očekuju da bilo koji od problema sa kojim se suočavaju mogu da reše izolovani i sami.

"Ne očekujte da bilo koji od problema sa kojima se suočavamo u svakodnevnom životu možemo da riješimo ukoliko u onome što radimo ne polazimo od sebe, ukoliko ljudima oko nas ne pružamo ruku i ukoliko nismo spremni da pobjeđujemo vrlinom", naglasio je Đurić.

U tom pravcu je istakao da je "pobijediti vrlinom" ono što su nas naučili naši preci tog slavnog Vidovdana 1389. godine.

"Oni su tada pobijedili vrlinom – žrtvujući sebe. Mi ćemo pobijediti vrlinom i radeći i žrtvujući sebe", rekao je Đurić proglasivši "Vidovdanske svečanosti" otvorenim.

Kulturno-sportska manifestacija "Vidovdan 2016" održava se od 20. do 28. juna u dvorištu Osnovne škole "Trajko Perić" u Ropotovu u Kosovskom pomoravlju.

Svečanosti povodom otvaranja manifestacije prisustvovali su dvojica srpskih ministara u kosovskoj vladi Dalibor Јevtić i Ljubomir Marić, zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, gradonačelnik Raniluga Gradimir Mikić i drugi.