latinica  ћирилица
21/06/2016 |  09:27 ⇒ 20:00 | Autor: novosti.rs

Sabor na Kritu: Bojkot jači od prijedloga SPC

Na Kritu je danas počeo rad nepotpuni svepravoslavni sabor. Postoji šansa za kompromis, kažu učesnici, ali je neophodno da Sabor otvori pitanje nesuglasica u pravoslavlju

Uprkos bojkotu Antiohijske, Ruske, Bugarske i Gruzijske patrijaršije, danas je na Kritu počeo Sveti i Veliki Sabor pravoslavne crkve. Patrijaršije koje su odbile učešće nisu prihvatile inicijativu Srpske pravoslavne crkve da se, uprkos neslaganjima, ipak odazovu pozivu vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.


Na početku zasjedanja pročitana su pisma antihijskog i ruskog patrijarha, koji su odbili dolazak na Krit. Iako im je još u petak upućen poziv, poglavari bugarske i gruzijske crkve na njega nisu odgovorili.

- Upravo je ovaj skup prilika da se ona razmotre i da se pronađe rješenje - naglasio je patrijarh Irinej, koji na Kritu predvodi srpsku delegaciju, koja broji 24 člana i šest savjetnika.

Predsjedavajući konferencijom, vaseljenski patrijarh Vartolomej, prema oskudnim informacijama sa Krita, čvrst je u stavu da Sabor ne proširuje krug ranije definisanih tema, i da rješavanje postojećih problema prepusti nižim saborskim komisijama. Ovaj stav suprotan je platformi SPC sa kojom je njena delegacija krenula na Krit i ukoliko se to i dogodi treba očekivati da se SPC pridruži u bojkotu Moskovskoj patrijaršiji.

- Utisak je da postoji šansa da se pronađe kompromis. Ona se ogleda u činjenici da SPC uživa veliki ugled kod Ruske crkve i da bi tako mogla da ima ulogu medijatora u sporu. Da bi se to i desilo neophodno je da Sabor otvori pitanje nesuglasica u pravoslavlju - kaže sagovornik "Novosti".

I poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo na redovnoj molitvi održanoj u nedjelju na Trgu Svetog Petra u Rimu poželio je uspjeh Svepravoslavnom saboru na Kritu.

- Ujedinimo se u molitvi za našu pravoslavnu braću, pozivajući Duha Svetoga da svojim darovima pomogne patrijarsima i vladikama koji su se sastali na ovom Saboru - rekao je papa Franja.