latinica  ћирилица
21/06/2016 |  09:31 | Autor: TANЈUG

Britanci potpuno podijeljeni dva dana uoči referenduma

Potpuno je neizvjesno kakav će ishod imati referendum o članstvu Britanije u Evropskoj uniji, koji se održava u četvrtak, pošto su, prema najnovijim anketama, Britanci u gotovo jednakom broju podržavaju i ostanak i odlazak iz Unije.

Vrijeme za uvjeravanje glasača da glasaju za jednu ili drugu opciju ističe, pa će u areni "Vembli" večeras biti održana debata između pristalica i protivnika Bregzita, pri čemu će kampanju za odlazak predvoditi bivši gradonačelnik Londona Boris DŽonson, a za ostanak sadašnji gradonačelnik Sadik Kan, prenijela je agencija AFP.

Najnovije ankete ukazuju da je ishod referenduma krajnje neizvjestan, pri čemu dvije ankete pokazuju blagu prednost pristalica ostanka Britanije u EU, a jedna da su prednosti pristalice Bregzita.

Svi znakovi "ukazuju da će na referendumu presuditi tek mali broj glasova. Ishod je neizvjestan. Britaniji želim sve najbolje", napisao je politički analitičar Linton Krozbi za list "Dejli Telegraf".

Ankete su sprovedene nakon ubistva britanske laburističke poslanice DŽo Koks (41), koja je prošle nedjelje ubijena na sjeveru Engleske.

Njen ubica, 52-godišnji Tomas Mer, izjavio je na sudu kad su od njega zatražili da kaže svoje ime "Smrt izdajicama, sloboda Britaniji".

Desničarska i evroskeptična stranka UKIP je morala da promijeni poster koji koristi u kampanji pošto je kritikovana da prethodni, koji prikazuje redove migranata koji idu preko Evrope, uz reči "tačka pucanja", podstiče mržnju.