latinica  ћирилица
21/06/2016 |  10:20 | Autor: FENA

Stoltenberg: Zadržati sankcije dok Rusija ne promijeni ponašanje

Evropska unija trebala bi zadržati sankcije uvedene Rusiji zbog krize u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg, dan nakon što je njemački ministar spoljnih poslova rekao da bi ih trebalo postupno ukinuti.
Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg - Foto: AP
Generalni sekretar NATO Јens StoltenbergFoto: AP

"Moja procjena je da se ekonomske sankcije ne bi trebale ukidati dok Rusija ne promijeni ponašanje. Vjerujem da se u EU s tim većinom slažu", rekao je.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer rekao je u nedjelju kako bi EU trebao postupno ukinuti sankcije Rusiji ako se ostvari značajni napredak u mirovnom procesu i ako Rusija pokaže da ispunjava svoj dio obaveza u provođenju mirovnog plana iz Minska.

On je takođe rekao da bi NATO-ove vježbe u istočnoj Evropi mogle pogoršati napetosti s Rusijom, upozorivši protiv "zveckanja oružjem i ratnih pokliča".

Stoltenberg je rekao da NATO aktivno nastoji izbjeći eskalaciju s Rusijom, ali je u isto vrijeme odlučan suprotstaviti se njenom agresivnom ponašanju.

"Hladni rat je završio i želimo da tako i ostane", rekao je Stoltenberg.

"Ali moramo reagovati na Rusiju koja je utrostručila izdvajanja za odbranu od 2000., koja se ponaša daleko agresivnije i koja koristi vojnu silu da bi promijenila granice u Evropi."

Istakao je da su planovi za raspoređivanje novih snaga NATO-a u Poljskoj i trima baltičkim državama usmjereni na sprječavanje sukoba, a ne njihovo izazivanje.

"Ovo što radimo je umjereno, odgovorno i transparentno", rekao je Stoltenberg, prenosi Hina.