latinica  ћирилица
21/06/2016 |  11:03 | Autor: SRNA

Odobren dolazak 510 učenika sa Kosmeta u BiH bez pasoša

Savjet ministara BiH odobrio je dolazak 510 učenika sa Kosova i Metohije u BiH bez pasoša, uz odobrenje roditelja i sa ostalom potrebnom dokumentacijom.
Djeca sa Kosova u posjeti Srpskoj (arhiva) - Foto: SRNA
Djeca sa Kosova u posjeti Srpskoj (arhiva)Foto: SRNA

Dolazak učenika u pratnji oko 30 nastavnika sa Kosova i Metohije organizuje Odbor za pomoć Srbima na Kosmetu, a predsjednik Odbora Milorad Arlov ističe da je veliki doprinos za odobrenje dala Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, koja je takođe uputila istu molbu institucijama BiH.

"Za realizaciju petog projekta našeg odbora `Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske` otklonjena je i posljednja administrativna prepreka", naglasio je Arlov.

On je zahvalio Ministarstvu bezbjednosti i Savjetu ministara BiH za razumijevanje porodica sa Kosmeta, kao i za težak život srpskog naroda i velike svakodnevne poteškoće koje proživljava, saopšteno je iz Odbora.

"Najveći doprinos dale su mnogobrojne porodice, osnovne škole i lokalne zajednice Republike Srpske, koje se podržale naš projekat i preuzele da budu domaćini djeci sa Kosova i Metohije i uljepšaju im završetak ljetnjih praznika", istakao je Arlov.

Ovaj do sada najmasovniji projekat podržali su Uprava Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, te Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.