latinica  ћирилица
21/06/2016 |  11:10 ⇒ 11:12 | Autor: Agencije

IBF stavio veto bokserima na učešće u Riju

Međunarodna bokserska federacija oduzimaće šampionske titule borcima koji se budu takmičili na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, saopšteno je danas.
Boks - Foto: RTRS
BoksFoto: RTRS

Profesionalcima je ovog mjeseca dozvoljeno da se takmiče na Igrama u Riju, ali IBF nije zadovoljna tom odlukom, pošto je navela da postoje veliki rizici kada se profesionalci takmiče sa amaterima.

IBF je poslije pregleda medicinskih analiza ocijenila da je takmičenje profesionalaca na Olimpijskim igrama predstavljalo nesportsko ponašanje, koje podliježe kaznama.

"Donošenje ovakve odluke nam nije teško. Osjećamo da je važno da se IBF umiješa i da zauzme stav protiv profesionalaca koji se takmiče protiv amatera jer je to bezbjednosni rizik. Ovo je dio naše posvećenosti ovom sportu i promociji zdravlja i dobrobiti boksera", rekao je predsjednik IBF Deril Pipls.

IBF je navela i da će bokseri koji nemaju šampionske pojaseve, a takmiče se u Riju biti uklonjeni sa njenih rang-lista na godinu dana.

IBF je jedna od četiri najveće profesionalne bokserske organizacije. Njen šampionski pojas nose zvijezde kao što su Entoni DŽošua, ali i priznati šampioni kao što su Sergej Kovalev, Genadij Golovkin, Kel Bruk i Akira Јaegaši.