latinica  ћирилица
21/06/2016 |  11:19 | Autor: SRNA

Filadelfija, prva u SAD, uvela porez na gazirana pića

Filadelfija je prvi veliki američki grad koji je uveo porez na gazirana i zaslađena pića, nakon velike borbe sa lobistima industrije bezalkoholnih napitaka.
Gazirani sok - Foto: ilustracija
Gazirani sokFoto: ilustracija

Porez iznosi 51 cent po litru gaziranog pića, uključujući i niskokalorična. Јedini izuzetak biće napici sa više od 50 odsto udjela mlijeka ili svježeg voća.

Razlog za uvođenje poreza bila je zabrinjavajuća činjenica da je u Filadelfiji, petom po veličini američkom gradu, 68 odsto odraslih i 41 odsto djece gojazno ili pati od prekomjerne težine.

Grad ima i jednu od najviših stopa onih koji pate od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja u SAD.

Gradonačelnik DŽim Kini najavljuje da će 91 milion dolara očekivanih prihoda od oporezivanja zaslađenih pića biti iskorišteno za finansiranje proširenja vrtića, gradnju igrališta i rekreativnih centara.

"`Koka-kola` je objavila da će ovakva odluka izazvati "najgore crno tržište još od prohibicije dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka".

Protivnici nove mjere naglašavaju "katastrofalan efekat" po male preduzetnike, predviđajući da će neki morati da zatvore trgovine, ako kupci krenu po gazirana pića izvan grada.

Ljekari, međutim, hvale hrabrost gradskih poslanika i smatraju da će mjera pomoći redukovanju slučajeva dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.