latinica  ћирилица
21/06/2016 |  11:36 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Krivotvorena dokumenta i članovima Šarićeve grupe (VIDEO)

Uhapšeni u jučerašnjoj međunarodnoj akciji "Kruna" lične dokumente državljana BiH prodavali su i članovima kriminalne grupe Darka Šarića u Sloveniji i Hrvatskoj.
Pres MUP-a - Foto: RTRS
Pres MUP-aFoto: RTRS

Lažne isprave plaćane su 3.000 evra. Za sada se zna za deset ukradenih identiteta, iako se do okončanja akcije očekuje znatno veći broj. Tužilaštvo BiH zatražiće pritvor za troje uhapšenih. 

Na području Republike Srpske uhapšeno je osam lica osumnjičenih za neovlašćeno prodavanje ličnih dokumenata državljana BiH, pripadnicima kriminalnih grupa sa Balkana. Lažna dokumenta izdavana su u CЈB Gradiška i policijskoj stanici u Srpcu. Najveći broj originalnih, lažno korištenih ličnih dokumenata izdavan je u matičnom uredu u Sanskom Mostu.

- Izrađuju se lažna dokumenta i lični karton na ime osobe kojoj je ukraden identitet, to se dešava u matičnom uredu i stvara se originalni identitet na ime osobe koja je odselila - rekao je Radomir Domuzin, načelnik Kriminalističke policije.

Dokumenti su izdati od ovlašćenih institucija na odgovarajućem obrascu. Fotografija i otisci prstiju, fizička obilježja čovjeka, obično su tačni na ovim dokumentima, zbog toga ih je neophodno proslijediti u međunarodne baze, kako bi doveli do počinilaca. Pozajmljeni su ili izmišljeni ime i prezime ili mjesto rođenja. Tako se dešavalo da lica islamske vjeroispovijesti pozajme hrišćanska imena i obrnuto.

- Ova dokumenta kriminalcima najčešće koriste za bježanje od pravde. Kada budu procesuirani samo čekaju trenutak da budu pušteni iz pritvora, odbace ta dokumenta, uzmu svoja i vrate se u svoju državu s tim dokumentima - kaže Gojko Vasić, direktor policije Republike Srpske.

Bilo je slučajeva, kaže direktor policije, da lica budu gotovo osuđena pod lažnim identitetom, ili da njihov stvarni identitet bude tek naknadno utvrđen. U ovoj akciji takođe očekuju veći broj slučajeva, podsjećajući na sličnu akciju iz 2004. godine, kada je od početnih 10, na kraju akcije utvrđeno 150 slučajeva krađe identiteta.

Nezvanično, u Srpskoj su uhapšeni: Boban Pećanac, Danijel i Nemanja Bikić, Milenko Tamburić, Željko Ćumić, Mustafa Cerić, Stanko Grahovac i Zorica Knežević, kao i jedna osoba s područja Federacije BiH.