latinica  ћирилица
21/06/2016 |  12:49 | Autor: sputniknews.com

Predsjednik Finske oštro reagovao na pitanje o Putinu

Finski predsjednik Sauli Niniste nazvao je „zaostalom“ bivšu švedsku ministarku odbrane Karin Enstrem koja ga je kritikovala zbog odluke da pozove Vladimira Putina u Finsku u julu mjesecu, piše portal „Ule“.

Prema podacima portala, Niniste je drugog dana samita o bezbjednosti koji se održava u finskom gradu Nantali morao da štiti svoje pravo na dijalog sa Rusijom.

Enstremova je izjavila da je njima u „Švedskoj teško da razumiju“ zašto je finski predsjednik pozvao Putina u zvaničnu posjetu.

Kao odgovor na to Niniste je izjavio da je Enstremova „zaostala“.

„Na sve četiri strane svijeta slušam koliko je važno da međunarodna zajednica stavi do znanja Rusiji da je pogriješila, a da istovremeno ona bude zemlja sa kojom je ništa manje važno održati dijalog, nego sa ostalim državama“, izjavio je on.

On je objasnio Enstremovoj da i druge zemlje, uključujući SAD, takođe održavaju vezu sa Rusijom. Pri tome Moskva, prema njegovim riječima, nije preduzimala nikakve pokušaje da utiče na unutrašnju politiku Finske.

U ponedjeljak je šef finske diplomatije Timo Sojni nakon razgovora sa Sergejem Lavrovim objavio da će predsejdnik Putin posjetio grad Nantali početkom jula.