latinica  ћирилица
21/06/2016 |  13:59 | Autor: SRNA

Grujić i Mataruga o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

Rektori univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić i u Banjaluci Milan Mataruga razgovarali su danas o pripremi za javnu raspravu o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, kao i o primopredaji studentskih domova Vladi, odnosno javnim ustanovama.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Na sastanku u Istočnom Sarajevu razgovarano je i o finansiranju javnih univerziteta, planovima za budžet za 2017. godinu i zahtjevu za rebalans budžeta za ovu godinu.

Grujić je istakao da su preložili da se uradi rebalans budžeta za ovu godinu, iako u ovom trenutku nemaju finansijskih problema, ali da postoji mogućnost da u četvrtom kvartalu bude problema.

On je rekao novinarima da je na prvom sastanku sa novoizabranim rektorom Univerziteta u Banjaluci razmijenio stavove o važnim pitanjima koja se tiču dva javna univerziteta.

Grujić je naglasio da na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu rješavaju problem profesora koji imaju dupli staž u Republici Srpskoj i Srbiji zbog čega insistira da dekani vode evidenciju dolaska na posao, jer po zakonu tri dana nedolaska znače automatski otkaz.

"Tražimo mogućnost da se to riješi jer postoje određene zakonske prepreke koje nam ne dozvoljavaju da riješimo to na način kako bismo željeli", rekao je Grujić.

Govoreći o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, on je naveo da su javne rasprave sprovedene u Doboju, Bijeljini i Zvorniku, dok će se u četvrtak, 23. juna, održati i u Istočnom Sarajevu, a u petak na Univerzitetu u Banjaluci.

Grujić je istakao da će danas biti održan i prvi sastanak Rektorske konferencije Republike Srpske od kada je Univerzitet u Istočnom Sarajevu preuzeo predsjedavanje.

"Razgovaraćemo o nekim organizacionim pitanjima, o javnim raspravama o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, kao i o zahtjevu Univerziteta Bijeljina za uključenje u Rektorsku konferenciju", istakao je on.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga istakao je da je prilikom preuzimanja funkcije prepoznao sve ono što je dobro na Univerzitetu i da to želi zadržati i razvijati.

"Strateški cilj nam je povećanje nauke, istraživanja i prihodi Univerziteta realizacijom naučnoistraživačkog rada i da se svi pokušamo identifikovati sa Univerzitetom kako bi i svi nastavnici i saradnici razmišljali šta mogu više uraditi i na taj način se odužiti za akademsko zvanje, koje im Univerzitet daje, i postaviti studenta u centar pažnje", dodao je Mataruga.

On je naglasio da se zalaže za integraciju univerziteta, što znači da je poželjno da profesor radi na više fakulteta shodno fondu časova.

Mataruga očekuje da novi zakon o visokom obrazovanju postavi više standarde na svim nivoima visokog obrazovanja i da se kvalitet obrazovanja stavlja u prvi plan, a da od toga najveću korist imaju studenti koji će biti međunarodno prepoznati.

Rektor Panevropskog univerziteta "Apeiron" Esad Јakupović rekao je da je prioritet kvalitet i da će prilikom rangiranja univerziteta "Apeiron" biti na trećem mjestu, nakon dva javna univerziteta u Republici Srpskoj.

"Mi imamo kadrove za tu borbu", rekao je Јakupović i dodao da mjesta ima za sve ako se traži kvalitet i stavljanje studenta u fokus.