latinica  ћирилица
21/06/2016 |  14:25 | Autor: SRNA

Programom regionalnog stambenog zbrinjavanja za Banjaluku milion evra

U prostorijama Gradske uprave Banjaluke danas je održan sastanak na kojem je razgovarano o realizaciji Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, u okviru kojeg je za zbrinjavanje izbjeglica, raseljenih lica i povratnika na području Grada obezbijeđeno oko milion evra, saopšteno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.
Sastanak o realizaciji RSP-a u Banjaluci - Foto: RTRS
Sastanak o realizaciji RSP-a u BanjaluciFoto: RTRS

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić je istakao da je, zbog velikih potreba za stambenim zbrinjavanjem ovih kategorija stanovništva, Banjaluka uključena u sva četiri potprojekta Regionalnog programa, koja su do sada odobrena.

Grajić je sa rukovodiocem Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu Grada Milenkom Malinovićem i tehničkim program menadžerom Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja Samirom Kulenovićem razgovarao o realizaciji svakog od potprojekata.

Konstatovano je da je potprojekat BH1 uspješno realizovan i sve četiri korisničke porodice već su uselile u nove domove. Potprojektom BH2 predviđeno je stambeno zbrinjavanje još četiri porodice, a u okviru BH3 će kroz stanogradnju biti stambeno zbrinuto 48 porodica.

"Za potprojekat BH4 predloženo je dodatnih 10 porodica iz Banjaluke, jer imamo veliki broj prijavljnih na javni poziv za stambeno zbrinjavanje na prostoru Grada u okviru ovog projekta", rekao je Grajić.

Kulenović je sagovornike upoznao o značaju pridržavanja rokova kada je u pitanju realizacija Programa, te je dodao da je za donatore veoma značajno da se rokovi ispoštuju, jer će to biti pozitivan primjer za sve buduće potencijalne projekte.

On je dodao da Banjaluka dobija oko tri odsto od ukupnih sredstava koja su do sada odobrena za BiH, te da bi za Grad bila šteta da se ovaj projekat ne realizuje.

Na sastanku je konstatovano da je potrebno da Gradska uprava što prije usvoji odluku o socijalnom stanovanju koja je preduslov za bi se krenulo u izgradnju stanova za 48 porodica, dok je za potprojekte BH2 i BH4 potrebno potpisati sporazume o saradnji.

Grajić je istakao da Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske do sada potpisalo sporazume sa drugim opštinama koje su u projektu i da je potrebno da se i rukovodstvo Banjaluke odazove pozivu za potpisivanje sporazuma, jer bi u suprotnom oko dva miliona KM, koje donatori "poklanjaju" Banjaluci mogla da ostanu neiskorištena.

Kulenović je dodao da je krajnji rok za realizaciju Regionalnog programa novembar 2017. godine, a s obzirom na mnogo posla koji slijedi nakon potpisivanja ovih sporazuma, upozorio je da, ukoliko oni uskoro ne budu potpisani, postoji mogućnost da se novac ne iskoristi.

Sagovornici su se saglasili da je Regionalni program stambenog zbrinjavanja veoma bitan projekat za Banjuluku, te da ne bi trebalo dozvoliti da, zbog tehničkih i proceduralnih pitanja, ovaj projekat ostane nerealizovan.