latinica  ћирилица
21/06/2016 |  14:30 | Autor: SRNA

Špirić: Opasnost po Srpsku - nesaradnja vlasti Srpske i Saveza za promjene

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da je najveća opasnost po Republiku Srpsku nesaradnja između predstavnika vlasti na nivou Srpske i Saveza za promjene u Savjetu ministara BiH i na nivou BiH.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

"To je mnogo opasnije od bilo kog lošeg zakona. Ukoliko bi se taj trend nastavio, mislim da bi Republika Srpska bila u ozbiljnoj opasnosti", ocijenio je Špirić.

Komentarišući informaciju da je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić blokirao sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo da bude razmatrana informacija o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Špirić je za portal "Poligraf" rekao da je to dobra vijest, kao i pravac u kom bi trebalo da idu predstavnici vlasti na nivou BiH, ali i na nivou Republike Srpske.

"Ukoliko ovaj Ivanićev potez znači neku prekretnicu i najavu neke nove politike Saveza za promjene, to je dobar potez i on je svakako za pozdraviti. Ne samo što je otkazao vanrednu sjednicu Predsjedništva, već i što je pokazao da srpski narod nije toliko naivan da će dopustiti da ih kao ovce vade jednu po jednu iz tora", ocijenio je Špirić.

On smatra da Ivanića ne treba potcjenjivati ni kao političara ni kao čovjeka, a ako je i on sam shvatio da je put kojim se ide opasan za Republiku Srpsku onda nas mogu dočekati bolja vremena, a ako je ovo samo kratkoročni izlet, onda je bolje da se nije ni radilo.

"Bolja vremena znače da svi strateške izazove vide istim očima. U drugim stvarima se možemo razlikovati i nije nikakav problem da etabliramo partijske interese. Ali strateški interesi kao što su popis, vidljivost na evropskom putu i druge stvari, kao što je razvoj ekonomije, to su stvari na koje bi se trebalo gledati na isti način u smislu podrške institucija vlasti BiH ekonomskom rastu u Republici Srpske. Nažalost, do sada se vodila takva politika da je sve ono što je vodilo ka razvoju ekonomije Srpsle bilo presjecano kanalima i institucijama vlasti na nivou BiH, tako da potez Ivanića apsolutno podržavam", istakao je Špirić.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, on je rekao da ne očekuje neke velike promjene kada je riječ o izbornom rezultatu, dodavši da će SNSD ostati najjača stranka u svim mjestima i gradovima i da će koalicija SNSD-SP-DNS pobijediti.

"Ali to ne znači da će nestati problemi, to je ono što me brine. Mislim da će to samo izazvati dodatni revolt ukoliko Savez za promjene doživi poraz. To znači da će oni između lokalnih izbora i opštih izbora 2018. godine samo pojačati tenzije u Republici Srpskoj. To su neka predviđanja. Ostaje da vidimo, ali ja očekujem trijumf SNSD-a i koalicije oko njega", poručio je Špirić.

On je dodao da svi indikatori to pokazuju i da to znaju i u Savezu za promjene, te da su sugestije koje su dobijali da ponovo organizuju proteste u Prijedoru zapravo pokazale da je to jedna silazna putanja i da su građani prepoznali ispraznu retoriku i jalovu borbu.