latinica  ћирилица
21/06/2016 |  14:35 | Autor: RTS

MMF ponovo podigao prognozu rasta BDP-a Srbije na 2,5 odsto

Međunarodni monetarni fond je ponovo povećao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2016. godinu na 2,5 odsto sa prethodno predviđenih 1,8 procenata, i očekuje da će inflacija u ovoj godini dostići 1,3 odsto.
MMF/ilustracija (foto: Shutterstock) -
MMF/ilustracija (foto: Shutterstock)

Ovo je drugi put u dva meseca da MMF podiže prognozu rasta srpske privrede, budući da je to već učinio u aprilu kada je korigovao svoju procenu naviše za 0,05 procentnih poena, na 1,8 procenata.

"Sada očekujemo da će u 2016. godini realan rast BDP-a iznositi 2,5 procenata, a inflacija 1,3 procenta", saopštio je šef Misije MMF-a, DŽejms Ruf, na kraju posete Beogradu, organizovane povodom razgovora o četvrtoj i petoj reviziji stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om.

"Dobri rezultati ekonomskog programa Srbije se nastavljaju", naveo je Ruf, ističući da ekonomski rast jača, podržan značajnim investicijama i povećanjem neto izvoza.

Prema njegovim rečima, inflacija je ostala na niskom i stabilnom nivou, mada ispod cilja, zbog uvoznih cena i cena prehrambenih proizvoda koje su bile niže od očekivanih.

Eksterni deficit bilansa tekućih transakcija opada zahvaljujući, kako je rekao, značajnim izvoznim rezultatima.