latinica  ћирилица
21/06/2016 |  15:01 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Malešević razgovarao sa predsjednikom Švajcarske

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i predsjednik Švajcarske Јohan Šnajder-Aman razgovarali su danas o mogućnostima saradnje Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i švajcarskih institucija nadležnih za srednje stručno obrazovanje.
Malešević sa predsjednikom Švajcarske - Foto: SRNA
Malešević sa predsjednikom ŠvajcarskeFoto: SRNA

Malešević je upoznao predsjednika Švajcarske o prilikama i izazovima u srednjem stručnom obrazovanju u Republici Srpskoj.

Na prijemu kod Šnajder-Amana u okviru Drugog međunarodnog kongresa o srednjem stručnom i profesionalnom obrazovanju i obuci, koji se održava od 20. do 22. juna u Vinterturu u Švajcarskoj, Malešević je zahvalio Vladi Švajcarske na dosadašnjoj podršci na unapređenju srednjeg stručnog obrazovanja putem programa "Prilika plus".

Učešće na kongresu bila je prilika i za sastanke sa predstavnicima istaknutih švajcarskih institucija u oblasti obrazovanja radi razmjene iskustava, saopšteno je iz Ministarstva.

Malešević je razmijenio ideje o mogućoj saradnji sa predstavnicima Centra za razvoj i saradnju Univerziteta primijenjenih nauka u Bernu /BFH/, posebno Fakulteta za poljoprivredu, šumarstvo i drvopreradu, kao i Univerziteta za obrazovanje nastavnika iz Ciriha, Švajcarskog instituta za stručno obrazovanje i obuku, te Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Učešće Maleševića u radu Drugog međunarodnog kongresa o srednjem stručnom i profesionalnom obrazovanju i obuci podržano je u okviru aktivnosti programa "Prilika plus", koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a koji je podržala Vlada Švajcarske.

Tema ovogodišnjeg kongresa je "Od vještina do napretka – razmjena elemenata uspjeha". Naglasak je na predstavljanju uspješnih primjera različitih obrazovnih sistema širom svijeta, te razmjeni iskustava o ključnim elementima za uspješnu realizaciju srednjeg stručnog obrazovanja i obuke.

Ovaj skup predstavlja priliku za razmjenu i učenje na iskustvima nastalim u različitim obrazovnim sistemima širom svijeta kako bi se unaprijedio obrazovni sistem u Srpskoj, navodi se u saopštenju.