latinica  ћирилица
21/06/2016 |  15:02 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Vlada povukla odluku o prodaji RŽR Ljubija (VIDEO)

Vlada Republike Srpske povukla je sa 12. redovnog zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske odluku o prodaji 65 odsto akcija Rudnika željezne rude Ljubija iz Prijedora, firmi iz Izraela.
RŽR Ljubija - Foto: RTRS
RŽR LjubijaFoto: RTRS

Ovo je odlučeno nakon sastanka resornog ministra i rukovodstva Arselor Mitala, koje je iskazalo interesovanje za kupovinu Ljubije. Poslanici DNS-a zadovoljni, a opozicija traži poništavanje odluke o prodaji. 

Sastanak sa rukovodstvom Mitala i interesovanje za Ljubiju - dovoljan signal Vladi da ponovo razmotri moguću ponudu ove kompanije, kaže resorni ministar Petar Đokić. Mitalu daju rok od 15 dana, ukoliko žele da nastave pregovore u vezi sa kupovinom rudnika Ljubija.

- Da u roku od 15 dana dostave ili novu ponudu ili da inoviraju svoju ranije upućenu ponudu. Nakon toga Vlada će i njihovu ponudu i ponudu Izraeli Investment Grupe razmotriti i donijeti svoju odluku koju će predložiti Narodnoj skupštini na razmatranje - rekao je Đokić.

U DNS-u kažu da je Vlada odluku iz Parlamenta povukla nakon njihovog zahtjeva. Arcelor Mital, kažu u DNS-u, želi da uđe u pregovarački postupak o kupovini akcija u rudniku Ljubija. Prikupljane su informacije i tražila su se najbolja rješenja za građane prijedorske regije, kaže DNS-ova Spomenka Stevanović.

– Ne znam da li je ponuda Arcelor Mitala bila zvanična ili nije, ali vrlo je važno da imamo dvije konkurentske ponude. Mital zapošljava značajan broj radnika, a u svom saopštenju za javnost su naglasili da bi radili na daljem zapošljavanju radnika - rekla je Stevanovićeva.

Iz opozicije poručuju – Vlada je donijela protivzakonitu odluku o prodaji kapitala u rudniku Ljubija i nije dovoljno da se ova tačka samo odgodi. Traže poništavanje.

– Mi smo prilikom usvajanja dnevnog reda ove redovne sjednice tražili da se ta tačka dnevnog reda skine, zato što je prodaja preostalog dijela kapitala u RŽR Ljubija protivzakonita - rekao je Adam Šukalo, stranka Napredna Srpska.

Podsjećamo, poslanici su trebalo da razmatraju odluku o prodaji 64,9 odsto akcija Rudnika željezne rude Ljubija kompaniji Izraeli Investment Grup za 53,1 milion KM.