latinica  ћирилица
21/06/2016 |  15:24 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Semberija: Svakodnevne padavine smetnja za žetvu ječma (VIDEO)

Žetvu ječma, koja je u Semberiji počela prije četiri dana, prekinula je kiša.
Žetva - Foto: RTRS
ŽetvaFoto: RTRS

Do sada je požnjeveno oko 50 odsto površina. Prema prvim procjenama kvalitet zrna je dobar, a prinos je od 4 - 6,5 tona po hektaru, u zavisnosti od kvaliteta oranice i primijenjene agrotehnike. S obzirom na to da otkup ječma nije počeo, a cijena u vrijeme žetve je uglavnom niska, poljoprivrednici rod skladište i čekaju povoljnije uslove za prodaju. 

Žetvom ječma na imanju PD Semberija počela je ovogodišnja žetva ozimih žitarica. Јečam žanju i poljoprivrednici na svojim imanjima. Žure da završe žetvu jer je vrijeme nestabilno, a svaka nova kiša nanosi štete usjevu. Živko Marković je završio žetvu na oko 5 hektara i uskladištio oko 30 tona ječma.

- Јečam je dobar kakvo je vrijeme bilo. Prinos je od 400 – 600 kg po dulumu. E sad zavisi i od parcela. Gdje je bilo podvodno, malo je lošiji kvalitet, malo je više trave, velike su kiše pale i ko je tretira protiv bolesti dobar je prinos, od 550 , 600- 650 kg  a ima ih 350- 450 - kaže Marković.

Pod ječmom u Semberiji je oko 2.700 hektara. Na imanju Poljoprivrednog dobra ocjenjuju da će žetvu završiti za 2-3 dana ako se vrijeme stabilizuje. Јečam proizvode na 240 hektara. Ovogodišnjim rodom od 6 tona po haektaru su zadovoljni.

- Skinuli smo 60 odsto površina, prinos je do 6 tona. Na područjima gdje se zadržavala voda nešto je niže, a na području Novog Sela se kreće i do 6,5 tona po hektaru. Kvalitet zrna je odličan - kaže Slobodanka Marković, Poljoprivredno dobro "Semberija".

Hektolitarska težina je 68 procenata, vlaga je 11. Iako je vrijeme bilo nepovoljno za biljnu proizvodnju zbog velike vlage, na parcelama gdje je usjev zaštićen od biljnih bolesti, kvalitet zrna je dobar. Za nekoliko dana počinje žetva uljane repice, a krajem mjeseca, žetva pšenice.