latinica  ћирилица
21/06/2016 |  15:50 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Brčko: Posao za 200 nezaposlenih (VIDEO)

U Brčkom je planirano zapošljavanje u lokalnoj upravi, uglavnom sa visokom stručnom spremom.
Brčko - Zavod za zapošljavanje - Foto: RTRS
Brčko - Zavod za zapošljavanjeFoto: RTRS

Posla u institucijama i organima uprave Distrikta biće za 200 nezaposlenih. Neophodni su ekonomsiti, ali i inženjeri. Posla će biti i za nove vatrogasce i čuvare objekata. Planiranio je da krajem juna bude usvoje budžet Distrikta, a odmah nakon toga biće raspisan javni konurs, kojeg nezaposleni sa evidncije Zavoda za zapošljavnje iščekuju. 

Vanja Radić je na Tehničkom fakultetu u Novom Sadu diplomirala preduzetničko menadžertsvo. Osam godina bezuspješno u Brčkom traži posao. Neće odustati od konkursa, iako su joj šanse za posao male.

- Ovdje je izuzetno teško doći do posla, samim tim što je sve podijeljeno na neke tri strane. Zavod za zapošljavanje nema mogućnosti da zaposli sve nas, izuzetno je teško - kaže Radićeva.

U Zavodu za zapošljavanje na evidennciji je 11.500 nezasposlenih. Od toga je 1.108 visokoškolaca.

- Od tih 1108 lica imamo 396 diplomiranih ekonomista, 157 diplomiranih pravnika, 86 profesora razredne nastave, što se tiče radova sa srednjom stručnom spremom imamo ekonomskih tehničara 713, maturanata gimnazije 360, poljoprivrednih tehničara 256 - kaže direktor Zavoda Vlado Ilić.

Vlada je na povremenim poslovina već zaposlila 50 radnika, a ostatak od oko 150 njih biće zaposleno u institucijama i organima uprave, nakon što Skupština, krajem mjeseca, usvoji budžet, predložen u iznosu od 190 miliona KM.

Najviše upražnjenih radnih mjesta odnosi se na visoku stručnu spremu, ekonomiste, elektroinženjere, diplomirane građevinske inženjere i arhitekte. Sa srednjom školskom spremom biće najtraženiji vatrogasci i čuvari objekata.