latinica  ћирилица
21/06/2016 |  16:48 | Autor: TANЈUG

Neizvjesno otvaranje poglavlja Srbija-EU 30. juna

Izgleda da je ipak neizvjesno da će 30. juna u Briselu doći do otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24 Srbije sa Evropskom unijom.
Srbija - EU - Foto: ilustracija
Srbija - EUFoto: ilustracija

Različiti izvori u Briselu dali su oprečne informacije. Dok jedni tvrde da je otvaranje poglavlja tog datuma vrlo vjerovatno, drugi tvrde upravo suprotno.

Prema saznanjima agencije Tanjug, Srbija bi mogla da 30. juna otvori nova poglavalja u pristupnim pregovorima sa EU. Međutim, izvori Bete takođe u Briselu kažu da to nije realno.

Mali su izgledi da se međuvladina konferencija Evropske unija i Srbije održi 30. juna i na njoj otvore ključna poglavlja 23. i 24. o vladavini prava i temeljnim slobodama u pregovorima o članstvu, jer Hrvatska još nije sasvim odustala od ranijih zahtjeva Beogradu, a dodala je i nove, poput odštete za ratne žrtve, rekli su za agenciju Beta zvaničnici Savjeta ministara EU.

Oni su naveli da na današnjem zasjedanju Radne grupe Savjeta EU za Zapadni Balkan nije usaglašen pregovarački stav EU o otvaranju poglavlja sa Beogradom, a o tome će se ponovo razgovarati na sastanku u ponedjeljak.

Ukoliko bi uopšte došlo do nagodbe, morao bi da je potvrdi Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja članica koji će se sastati 30. juna, te bi tehnički bilo krajnje teško organizovati međuvladinu konferenciju Srbije i EU, dodali su isti izvori.