latinica  ћирилица
21/06/2016 |  16:56 | Autor: sputniknews.com

Rumuni u Ukrajini traže autonomiju

Rumuni koji žive u ukrajinskom regionu Černivca zatražili su od predsjednika Petra Porošenka da taj region dobije status teritorijalne autonomije, prenose lokalni mediji, citirajući lokalnog poslanika Dorina Kirotaku.
Ukrajinska zastava (foto: Thinkstock) -
Ukrajinska zastava (foto: Thinkstock)

Prema njegovim riječima, davanjem autonomije Rumunima bila bi stavljena tačka na ozbiljna kršenja njihovih ustavnih prava.

U današnjem saopštenju Skupštine Rumuna u Bukovini navodi se da je Porošenko odlukom da krimskim Tatarima dodijeli autonomna prava napravio presedan za ostale etničke grupe u zemlji.

“Mi, Rumuni u Bukovini, imamo posebna prava na autonomiju. Do 1944. godine Sjeverna Bukovina je bila dio Rumunije i naši preci su vijekovima kreirali kulturno i materijalno bogatstvo tog područja, a danas smo lišeni naših osnovnih prava i sloboda“, navodi se u saopštenju.

Poslanici su se žalili Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i drugim međunarodnim tijelima kako bi skrenuli pažnju na sistematsko kršenje prava etničkih Rumuna u Ukrajini.

Sjeverna Bukovina i Moldavija postale su dio Sovjetskog Saveza u julu 1940. godine nakon ultimatuma SSSR-a Vladi Rumunije.