latinica  ћирилица
21/06/2016 |  17:19 ⇒ 22:01 | Autor: SRNA

Han: Usvojiti saobraćajnu strategiju prije samita u Parizu

Komesar za proširenje EU Јohanes Han naglasio je neophodnost usvajanja okvirne saobraćajne strategije na nivou BiH prije Samita zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, 4. jula, čime će biti omogućen pristup fondovima EU.
Јohanes Han (foto: Screenshot/European Audiovisual Service video) -
Јohanes Han (foto: Screenshot/European Audiovisual Service video)

Delegacija BiH, predvođena ministrom transporta i komunikacija BiH Ismirom Јuskom, izvijestila je Hana o napretku BiH u sprovođenju "soft mjera" u oblasti transporta, gdje su od četiri mjere u potpunosti realizovane dvije, dok je realizacija druge dvije u završnoj fazi, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Јusko je, govoreći o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, izvijestio Hana da je BiH u najkraćem roku pribavila novu saglasnost na izmjene projekta od Ministarstva prostornog uređenja Federacije BiH, novu saglasnost Agencije za vodno područje rijeke Save, te novu dozvolu Ministarstva životne sredine i turizma FBiH.

Nakon okončanja žalbenog postupka u postupku odabira izvođača, očekuje se početak radova na mostu koji je dio Koridora Pet-ce.

Јusko je informisao Hana da se od Hrvatske očekuje dostavljanje izmijenjenog prostornog plana, čime bi bile ubrzane aktivnosti na gradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

On je posebno naglasio dobru saradnju sa entitetskim ministarstvima, istakavši da će Ministarstvo na čijem je čelu, uvijek biti dio rješenja.

Han je pozdravio vidljivi napredak u ovoj oblasti.

Ministar transporta i komunikacija BiH, na poziv komesara Evropske komisije Violete Bulc, učestvuje na ministarskom sastanku zemalja dunavske regije koji se održava u okviru TEN-T dana u Roterdamu, od 20. do 22. juna.

U okviru današnjih aktivnosti održan je i bilateralni sastanak delegacija Ministarstva komunikacija i transporta BiH na čelu sa Јuskom i Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore koju je predvodio ministar Ivan Brajović.

Fokus razgovora bio je na projektu izgradnje Јadransko-jonske auto-ceste kroz BiH sa spojnom tačkom između naselja Aranđelovo i Nudo, zatim rekonstrukciji i modernizaciji puta Sarajevo-Podgorica-Tirana, izgradnji mosta na rijeci Tari i gradnji puta Foča-Hum i pruge Čapljina-Trebinje-Nikšić.