latinica  ћирилица
21/06/2016 |  17:23 | Autor: SRNA

Njemačka: Aktivisti traže poboljšanja odnosa sa Rusijom

Njemački aktivisti za ljudska prava uputili su otvoreno pismo kancelaru Angeli Merkel pozivajući je da preduzme korake radi poboljšanja odnosa sa Rusijom.

Pismo koje će biti objavljeno sutra u njemačkim medijima, na dan njemačke invazije na SSSR u Drugom svjetskom ratu, potpisalo je više od 100 javnih ličnosti i političara.

Pismo je inicirala Međunarodna asocijacija advokata protiv nuklearnog naoružanja /IALANA/.

"Moramo konačno da naučimo lekciju ovog užasnog rata zarad boljih odnosa Njemačke i Rusije", navodi se u pismu i dodaje da politika saradnje sa Rusijom predstavlja perspektivu za mirnu budućnost Evrope.

Autori pisma ističu da su ruska umjetnost i kultura dio evropske kulture i da to može da posluži kao osnova za prijateljske odnose dvije zemlje.

"Na ovaj važan istorijski dan, 22. jun 2016. godine, želimo da poručimo kancelaru Angeli Merkel i Vladi: samo politika saradnje sa Rusijom i politika rješavanja sukoba i premošćavanja razlika na osnovu međunarodnog prava nudi perspektivu mirne evropske budućnosti", navodi se u pismu, prenio je TASS.

U pismu se, takođe, podsjeća na sporazum Rusija-NATO prema kome se Alijansa obavezala da će se uzdržati od dugoročnog raspoređivanja snaga u istočnoj Evropi.

"Svi potpisnici tog sporazuma istakli su da nisu neprijatelji i da je bezbjednost svih zemalja evroatlantske zajednice nedjeljiva. Važno je vratiti se tim osnovama i okončati politiku ekonomskih sankcija", ističe se u pismu.