latinica  ћирилица
21/06/2016 |  18:07 | Autor: SRNA

Šamac- Služen parastos za poginule borce i civile

U Lugovima kod Šamca danas je služen parastos za 24 poginula borca Vojske Republike Srpske i šest civila iz Srnica i drugih mjesta širom BiH čije porodice danas žive u parohiji Lugovi.
Šamac - Parastos poginulim borcima - Foto: SRNA
Šamac - Parastos poginulim borcimaFoto: SRNA

Nakon parastosa, koji su kod spomen-ploče postavljene na Crkvi Svetog Sisoja služili sveštenici sa šamačkog područja, položeni su vijenci i prislužene svijeće.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Lugovi Spaso Lazić kaže da u ovom selu danas živi oko 600 stanovnika raseljenih iz Srnica kod Gradačca i drugih mjesta širom BiH, od kojih je skoro 100 djece.

On je naveo da će svake godine 21. juna biti služen parastos za poginule, a ovaj datum je određen jer je na taj dan 2014. godine postavljena spomen-ploča poginulima.

Predsjednik Udruženja Srničana "Lugovi - Šamac" Јovan Milaković rekao je da je Udruženje nosilac projekta postavljanja spomen-ploče koji je koštao 20.000 KM.

Finansijer je Udruženje, sufinansijeri opština Šamac i kabinet načelnika, a pomogli su i donatori iz Lugova i sa šamačkog područja.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Predrag Marinković poručio je da ne smiju biti zaboravljeni junaci koji su dali život za Republiku Srpsku, te da se o porodicama poginulih boraca mora voditi računa, posebno o djeci, njihovom školovanju i zapošljavanju.