latinica  ћирилица
21/06/2016 |  18:17 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

STO: Moguće punopravno članstvo za BiH do kraja godine

BiH će do kraja godine biti primljena u punopravno članstvo Svjetske trgovinske organizacije ukoliko u narednih mjesec i po ispuni jedan preostali uslov u vezi sa legislativom, te okonča pregovore sa Brazilom, Ukrajinom, Rusijom i formalizuje bilateralni sporazum sa SAD, istakli su danas predstavnici STO.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Predstavnici STO naglasili su tokom susreta sa članovima rukovodstva oba doma PS BiH Šefikom DŽaferovićem i Ognjenom Tadićem da je cilj njihove posjete BiH ohrabrivanje vlasti da učine preostale završne korake, koji bi doveli do toga da BiH, nakon 17 godina pregovora i više od 200 usvojenih i promijenjenih zakona, bude primljena u punopravno članstvo ove organizacije.

Direktor Sektora STO za pristupanje BiH Čidu Osakve i predsjedavajući Radne grupe STO za pristupanje BiH Rajmund Kiš istakli su da je članstvo u ovoj organizaciji svakoj zemlji članici donijelo političku stabilnost, ekonomski rast, kao i brojne druge benefite, uključujući i lakše pregovore sa EU za zemlje u pretpristupnoj fazi.

DŽaferović i Tadić izrazili su zahvalnost predstavnicima STO na podršci koju pružaju BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Oni su pozvali predstavnike STO da iskoriste svoje mehanizme kako bi bile uklonjene sve prepreke u završnim pregovorima BiH sa ostalim zemljama.

Sastanku članova kolegijuma oba doma Parlametnarne skupštine BiH sa delegacijom STO prisustvovala je i ambasador u Misiji BiH pri UN i STO u Ženevi Lucija Ljubić Lepine.