latinica  ћирилица
21/06/2016 |  18:29 | Autor: Bi-bi-si

"Ako Britanci odu iz EU, London odlazi iz Britanije"

Ako Britanci u četvrtak izglasaju napuštanje Evropske unije, može li to da navede građane Londona da pomisle o napuštanju Velike Britanije?
London - Foto: arhiv
LondonFoto: arhiv

Kako smatra profesor sa Londonske škole za ekonomiju Toni Travers, iako ovakav scenario djeluje nestvarno, na duže staze nije toliko nemoguć, prenosi Bi-Bi-Si.

Prekretnica je bio referendum za nezavisnost Škotske 2014. godine koji je doveo do rađanja "londonskog nacionalizma", a ankete su tada pokazivale da 20 odsto stranovnika Londona podržava odvajanje Londona od ostatka Velike Britanije.

Za stanovnike Londona, ali i drugih građana Britanije, glavni grad je uvijek bio izdvojen, a Travers ističe da se osjećaj separatizma samo uvećava ukoliko dođe do Bregzita.

- Ako izglasamo odlazak iz EU to bi bio događaj, po skali sličan kao i egzekucija Čarlsa Prvog. To bi bilo tako nešto za shvatanje Britanaca kako oni žele da upravljaju sobom. To bi bio jedan nevjerovatan trenutak u istoriji zemlje i u tom trenutku bi svi pomislili da mogu da učine još nešto“ - rekao je profesor.

Travers nije jedini koji ima ovakvo viđenje, naime, šef KBL-a Kevin Doran vidi London kao nezavisan grad-državu, smatrajući da do toga može doći do 2035. godine.

- Za 20 do 30 godina London će održati referendum za odlazak iz Velike Britanije - rekao je Doran.