latinica  ћирилица
21/06/2016 |  18:41 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Parlament Srpske odbacio Јukićevu odluku o popisu (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske ne prihvata nezakonitu i štetnu po interese Srpske odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.
Posebna sjednica Parlamenta Srpske - Foto: RTRS
Posebna sjednica Parlamenta SrpskeFoto: RTRS

Narodna skupština Republike Srpske obavezala je Vladu i druge institucije Srpske, kao i srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH, da aktivno koriste sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi van snage bio stavljen nezakoniti Јedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva iz 2013. godine, koji je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić.

Ovako glasi prvi zaključak Parlamenta Srpske, čijim usvajanjem je okončana 17. posebna sjednica o popisu stanovništva. Njeno održavanje zatražili su Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i SDS-K, a inicijativu su podržale sve srpske parlamentarne stranke. Poslanici su usvojili još četiri usaglašena zaključka.

72 poslanika jednoglasno su podržala zaključke kojim Srpska šalje nedvosmislenu poruku – da ne prihvata nezakonitu i po interese štetnu Јukićevu odluku o popisu.

Do postizanja saglasnosti o Јedinstvenom programu obrade podataka popisa institucije Srpske neće priznati ni objaviti rezultate čiji sadržaj smatraju spornim.

Ne povuče li Velimir Јukić odluku, Narodna skupština traži da Vlada i Republički zavod za statistiku povuku svoje predstavnike iz centralnog popisnog biroa.

Parlament je zadužio Vladu Srpske da predloži Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Republike Srpske da bi Republički zavod za statistiku mogao da objavi rezultate popisa u Srpskoj. Ovi zaključci mogli su se i naslutiti iz današnjih obraćanja u Parlamentu.

Po okončanju posebne sjednice poslanici su nastavili 12. redovnu sjednicu raspravom o Prijedlogu odluke o usvajanju prijedloga zoning plana područja posebne namjene "Andrićgrad" po skraćenom postipku.