latinica  ћирилица
21/06/2016 |  19:11 ⇒ 20:53 | Autor: SRNA

NSRS: Razmotren Prijedlog plana parcelacije za autoput Banjaluka-Doboj

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske večeras su završili raspravu o preostalim tačkama 12. redovne sjednice, o kojima će se glasati sutra u 10.15 časova, kada će poslije kratkog kolegijuma početi i Trinaesta redovna sjednica.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

20.30... Narodna skupština razmotrila je prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga plana parcelacije za autoput Banjaluka –Doboj po skraćenom postupku. Plan se izlaže na stalni javni uvid u jedinicama lokalne samouprave gradu Doboju, te u opštinama Laktaši, Prnjavor, Derventa i Stanari, navodi se u obrazloženju prijedloga ove odluke.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da je ovom odlukom predviđeno da će opština Derventa imati prilaz izlaznoj petlji prema Stanarima.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da će klub poslanika SDS-a podržati prijedlog ovog plana, jer je on neophodan kako bi se završila izgradnja ove dionice autoputa.

Narodna skupština razmotrila je i prijedlog odluke o obrazovanju anketnog odbora - odbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi izgradnje Memorijalnog centra "Gradina" i praćenja usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih država.

Prijedlogom ove odluke definisano je da bi anketni odbor trebalo da čini 11 članova među kojima su poslanici i predstavnici institucija Republike Srpske.

Navedenu odluku predložio je SDS-K.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena sutra. Po okončanju 12. redovne sjednice, trebalo bi da bude održana i 13. redovna sjednica parlamenta Srpske o čemu će sutra odlučiti skupštinski Kolegijum.

Na ovoj sjednici poslanici bi trebalo da razmatraju izbor predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske - prijedlog predsjednika Republike, kao i prijedloge zakona o javnim tužilaštvima i o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj.

Na dnevnom redu su i prijedlozi Zakona o studentskom organizovanju i Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudskoj policiji.

19.50... Narodna skupština razmotrila je prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga Zoning plana područja posebne namjene "Andrićgrad", po skraćenom postupku.
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je u završnoj riječi da ovaj plan obuhvata planska rješenja kako se jedan turistički kompleks može razvijati po zonama.

Golićeva je navela da je Narodna skupština nadležna za usvajanje Zoning plana, ne samo ovog područja, već svih područja posebne namjene.

Ona je rekla da u 75 odsto opština Srpske ne postoje ažurna planska rješenja, što predstavlja veliki problem resornom ministarstvu i određenim institucijama lokalnih samouprava koje treba da rade neki posao.

Golićeva je podsjetila da je izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine Andrićgrad planiran kao dio posebne turističke ponude i višegradskog turističkog područja koje je definisano kao područje prvog ranga, područje posebnih namjena i velikih turističkih potencijala.

Tokom skupštinske rasprave o ovom prijedlogu odluke, poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je da Narodna skupština nije mjesto na kojem treba da se raspravlja o ovom prijedlogu plana, već da to pitanje treba da se razmatra isključivo u lokalnim skupštinama.

19.05... Po okončanju posebne sjednice Narodna skupština Republike Srpske nastavila je 12. redovnu sjednicu raspravom o Prijedlogu odluke o usvajanju prijedloga zoning plana područja posebne namjene "Andrićgrad" po skraćenom postipku.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović obavijestio je poslanike da je Vlada Srpske iz skupštinske procedure povukla prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade o prodaji 64,98 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija Prijedor metodom neposrednog odabira kupca.