latinica  ћирилица
21/06/2016 |  20:36 ⇒ 22/06/2016 | 07:46 | Autor: SRNA

Dodik: Ako za 15 dana ne bude ponude Mitala, ponovo odlučujemo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da rok od 15 dana koji je dat Arselor Mitalu da odluči da li želi da učestvuje u pregovorima o kupovini akcija Rudnika željezne rude Ljubija ima za cilj da se Republika Srpska odluči za najbolju ponudu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Nakon ponude Mitala i ponude koju imamo od Izraelaca, biće odlučeno koja je ponuda najbolja za Srpsku - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da vjeruje da potezi Mitala predstavljaju spekulaciju, ali da bi u suprotnom ostao utisak da nešto želi na silu da se postigne.

- Ovdje je riječ o racionalnom pristupu. Mitalu je jasno rečeno - evo vam 15 dana da date ponudu. Ako za to vrijeme ne bude ponude, mi idemo ponovo na odlučivanje - naglasio je Dodik.

MOGUĆA IZGRADNjA AUTOPUTA BANjALUKA - PRIЈEDOR ZA DVIЈE GODINE

Dodik je najavio da bi u naredne dvije godine mogao da bude izgrađen autoput Banjaluka - Prijedor.

- Sve će imati svoju dinamiku, ali ono što bi mogli da imamo u naredne dvije godine je izgrađen autoput do Prijedora" - rekao je Dodik.

Govoreći o dovođenju kineske valute juan u ravnopravan tretman u BiH, predsjednik Srpske rekao je za ATV da je kineska valuta u takozvanoj "korpi valuta" Međunarodnog monetarnog fonda, što govori da o valutnom tretmanu juana u BiH ne bi trebalo da bude problema.

- To je važno jer bi sa kineskim vlastima mogli direktno da dogovaramo finansiranje mnogih projekata u njihovoj valuti i ne bi imali problem u vezi sa preračunavanje, i svim drugim što poskupljuje stvari - naveo je Dodik.

On je dodao da nije zaboravljen ruski kredit i da Rusija tvrdi "da to nije izgubljeno".

- Ali, imajući u vidu da je Rusija pod sankcijama, morala je da sve to premjesti, ali ne odustaju da u datom trenutku to pitanje ponovo aktueliziju - naglasio je Dodik.